Vlada ne želi talasanja oko TE Pljevlja i fingira javnu raspravu

Iako projekat po mišljenju Vlade predstavlja jedan od strateških za Crnu goru, programom javne rasprave je određeno da se organizuje samo jedan okrugli sto odnosno, javna prezentacija projekta i to u Pljevljima, 25. maja, neposredno nakon četiri neradna dana zbog proslave državnog praznika
3 komentar(a)
TE Pljevlja, Tmušice, Foto: Vijesti online
TE Pljevlja, Tmušice, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.05.2015. 11:36h

Nevladine organizacije Grin Houm (GH) i MANS optužile su Vladu da namjerno fingira javnu raspravu o gradnji drugog bloka Termoelektrane, a da predložena rješenja daju lažne podatke i idu u korist investitora i na štetu građana.

Vlada je usvojila nacrte Detaljnog prostornog plana (DPP) za Termoelektranu i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (SPU), a Ministrastvo održivog razvoja i turizma nedavno je raspisalo javnu raspravu za te dokumente.

“Iako se radi o vrlo kompleksnom i kontroveznom projektu koji nosi velike ekološke i ekonomske rizike za Crnu Goru Ministarstvo se nije potrudilo da na adekvatan način informiše javnost o početku javne rasprave, niti da animira što više zainteresovanih strana kao ni lokalnu zajednicu da učestvuju u ovom procesu. Štaviše, izabrani tajming govori u prilog činjenici da je namjera Vlade da rasprav prođe sa što manje “talasanja” i komentara”, kaže se u saopštenju GH i MANS.

Oni to potkrepljuju činjenicom da period od 29. aprila do 29. maja određen za javnu raspravu obuhvata i dva državna praznikačime se drastično smanjuje broj radnih dana i gubi na kontinuitetu rasprave.

“Programom javne rasprave određeno je da se organizuje samo jedan okrugli sto, odnosno javna prezentacija projekta i to samo u Pljevljima 25. maja, neposredno nakon četiri neradna dana zbog proslave državnog praznika. Smatramo da to ne moze biti slučajnost i da se na taj način pokušava smanjiti pozornost javnosti i njeno prisustvo ovom događaju”, kaže se u saopštenju.

Oni navode da se stiče utisak da postoji nerazumijevanje politika vezanih za životnu sredinu i klimatske promjene, kao i nespremnost da se suoče sa novim obavezama koje one donose.

“To se može primjetiti u procjenama troškova vezanih za eksploatacije novog bloka termoelektrane koji nijesu adekvatno sagledani u nacrtima dokumenata, dok su troškovi emisija ugljen dioksida (CO2) vrlo potcijenjeni i projektovani na sadašnju cijenu od pet eur po toni CO2, iako sve procjene i najave iz EU govore da zbog sve strožijih zahtjeva klimatskih politika do 2025. možemo očekivati i do 30 eura po toni CO2”.

Oni navode da, ukoliko želi da realno i objektivno sagleda isplativost i rizike ovakve investicije minimum koji država treba da uradi je da procijeni i troškove eksploatacije i rada objekta, koji će dodatno pasti na teret građana.

NVO tvrde da se nastavila praksa davanja prednosti investitorimu u odnosu na javnost i realno sagledavanje interesa i potreba Crne Gore.

“I u ovom slučaju, kao i mnogim do sada, imamo primjer da se prvo izašlo u susret investitorima i da su se dogovorili okviri i parametri projekta, a tek nakon toga se sprovodi javna rasprava koja u tom slučaju predstavlja samo puko zadovoljavanje forme, a ne suštinsko i realno sagledavanje prednosti i nedostataka ovakve investicije čije prve procjene govore da bi samo zbog kreditnog zaduženja koje Vlada i EPCG planiraju uzeti kako bi se projekat realizovao, on mogao dostići cijenu od skoro pola milijarde eura. Pored toga već imamo i najave da ce se to kreditno zaduženje preliti na teret građana kroz uvećanje cijene struje u narednom periodu, dok bi ukupni troškovi projekta (poput otvaranja novih rudokopa, zaštite životne sredine ili zdravlja) mogli premašiti milijardu eura”, tvrde GH i MANS.

Bonus video: