Marković lošije "majčinski ninao" crnogorsku poljoprivredu od Ivanovića

Marković tvrdi da je “drastično smanjen broj grla stoke za svaku vrstu stoke zbog nerazumno postavljenog minimuma na koji se plaća premija”. Moguće je da je za gospodina Markovića povećanje za jedno uslovno grlo “nerazumno povećanje”
3 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Screenshot (gov.me)
Petar Ivanović, Foto: Screenshot (gov.me)
Ažurirano: 30.04.2015. 17:10h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kojim rukovodi Petar Ivanović, reagovalo je na izjavu koordinatora Građanskog pokreta URA za oblast poljoprivrede Milana Markovića u tekstu “Malo 5 miliona poljoprivredi”, koje prenosimo u cijelosti.

"U obraćanju javnosti objavljenom u DN “Vijesti”, URA koordinator za oblast poljoprivrede, gospodin Marković, između ostalog, iznosi tri zapažanja koja želimo da demantujemo.

Prvo, "da je zgranut da tako važan sektor u Vladi vodi ministar Petar Ivanović". Dok je gospodin Marković majčinski ninao crnogorsku poljoprivredu, bruto vrijednost proizvodnje poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iznosila je 313 miliona eura. Možda se gospodin Marković zgrane još jednom nad činjenicom da je bruto vrijednost prozivodnje poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u 2013. godini iznosila 437 miliona eura. To je za 124 miliona eura više nego kada je gospodin Marković napustio Ministarstvo poljoprivrede. Strpljivo čekamo podatke MONSTAT za 2014. uvjereni da će se rast nastaviti.

Drugo, “neobjašnjivo i nedopustivo je mali budžet za poljoprivredu”. Tačno je da Crna Gora ima nominalno najmanji budžet za poljoprivredu u regionu. Ali, isto tako je tačno da je agrobudžet per capita u 2014. u Crnoj Gori iznosio 32€, u Makedoniji 36€, a u Srbiji 54€. Uzmemo li DN “Vijesti” povremeno dragu metodologiju o zaposlenosti, na koju se pozivaju samo kada se broj zaposlenih smanjuje, a od koje bježe kao od kuge kada se broj zaposlenih uvećava, tada je poljoprivredni budžet po zaposlenom u Crnoj Gori 1.731€, a u Srbiji 788€. Da li je to “neobjašnjivo i nedopustivo”?

Treće, gospodin Marković tvrdi da je “drastično smanjen broj grla stoke za svaku vrstu stoke zbog nerazumno postavljenog minimuma na koji se plaća premija”. Moguće je da je za gospodina Markovića povećanje za jedno uslovno grlo “nerazumno povećanje”. Ali, nije moguće da je veće "drastično manje", kad je jednostavno veće! Prvo obilježavanje goveda započeto je 2007. i završeno 2008. godine. Tada je registrovano 97.000 goveda. Na dan 29.04.2015. registrovano 97.614 goveda na 24.986 gazdinstava. Prvo obilježavanje ovaca i koza izvršeno je 2011. Tada je registrovano 260.000 ovaca i koza. Na dan 29.04.2015. godine registrovano je 327.499 ili 67.500 više. Podaci MONSTAT govore da je u 2013. u odnosu na popis poljoprivrede 2010. došlo do povećanja ukupnih korišćenih poljoprivrednih površina, voćnjaka, vinograda i površina pod žitaricama. Da li je to “drastično smanjenje” o kojem govori gospodin Marković?

Na kraju pitamo se koji su pravi razlozi kritike poljoprivredne politike na čijem je stvaranju više godina radio gospodin Marković?", navedeno je u reagovanju.

Bonus video: