Jasavić: Javni dug ne smanjivati na račun privatne imovine

Jasavić je dodala da će u skupštinsku proceduru predati i predloge izmjena zakona o parničnom i o vanparničnom postupku
1 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.04.2015. 18:08h

Javni dug države ne može se smanjivati na račun privatne imovine nijednog građanina, saopštila je danas poslanik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić.

“Javni dug se samo može smanjiti uspješnim ekonomskim radom nove vlade, koja će preduzeti efikasne mjere na ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz smanjenje korupcije na visokom nivou”, kazala je Jasavić.

Ona je na konferenciji za novinare, povodom predavanja u skupštinsku proceduru izmjene Predloga dopune Zakona o eksproprijaciji, kazala da je on neustavan i da ugrožava garantovano pravo privatne svojine.

Jasavić je dodala da će u skupštinsku proceduru predati i predloge izmjena zakona o parničnom i o vanparničnom postupku.

“Te promjene imaju za cilj da se uspostavi balans između zaštite prava svojine i zaštite javnog interesa”, objasnila je Jasavić.

Činjenica je, kako je dodala, da su promjene zakona o eksproprijaciji neophodne, jer je taj postupak neefikasan i predstavlja biznis barijeru.

“Međutim, Predlog Vlade je neustavan, jer ugrožava Ustavom garantovano pravo na mirno uživanje prava privatne svojine i izaziva pravnu nesigurnost, što je neprihvatljivo“, kazala je Jasavić.

Predloženim izmjenama, kako je objasnila, predviđeno je da se građanima mora platiti pravična naknada za eksproprisanu imovinu, koju odredi sud, hitnim postupkom, a ne na način na koji je predložila Vlada.

Jasavić je kazala da tek nakon pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i dokaza o isplaćenoj naknadi, korisnik eksproprijacije može upisati prava svojine na eksproprisanoj nepokretnosti.

„Da bismo obezbijedili pravnu sigurnost građana i njihove imovine i istovremeno donosili efikasne odluke i otklonili biznis barijere, koje su evidentne zbog sadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, rad u organima uprave, Ministarstvu finansija i sudovima mora biti maksimalno profesionalan i efikasan“, navela je Jasavić.

Prema njenim riječima, postojećim zakonskim rješenjima predviđenim zakonoma o eksproprijaciji, o parničnom i o vanparničnom postupku to nije moguće postići.

„Predloženim izmjenama Pozitivna postupke vezane za eksproprijaciju pred organima uprave, sudovima i Vladom čini efikasnim“, saopštila je Jasavić.

Ona je kazala da se u cilju otklanjanja biznis barijera u oblasti eksproprijacije, skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, a postupak proglašava hitnim.

„Po hitnom postupku odlučuju nadležni prvostepeni organ, Ministarstvo finansija i Upravni sud u postupcima protiv akta Vlade o utvrđivanju javnog interesa“, rekli su predstavnici Pozitivne Crne Gore.

Predloženim izmjenama Zakona o vanparničnom postupku se, kako je objašnjeno, ubrzava postupak za određivanje naknade za eksproprijaciju i izbjegava uočeni problem eventualne zloupotrebe procesnih ovlašćenja kroz izbjegavanje dostave.

„To predstavlja svojevrsnu opstrukciju postupka za naknadu, koja šteti javnom interesu i to se mora spriječiti“, naveli su iz Pozitivne.

Prema predlogu Pozitivne, u vanparničnom postupku u vezi naknade za eksproprijaciju, sud treba da angažuje stranci advokata po službenoj dužnosti, sa liste koju dostavi Advokatska komora.

“U tom slučaju advokati primaju uredno poštu, jer je predviđeno da će advokati biti obavještavani i o podizanju sudske pošte na ročištima za raspravu, kada mogu podizati sudsku poštu u vanparničnim pisarnicama”, objasnila je Jasavić.

To je, kako je ocijenila, efikasan način da se spriječi zloupotrebe procesnih ovlašćenja i od stranaka.

“To će doprinjeti da postupci budu efikasni, a pri čemu će naknada za advokate iznositi 50 odsto od advokatske tarife”, precizirala je Jasavić.

Izmjenama Zakona o parničnom postupku predviđa se, kako je dodala, da se u predmetima za određivanje naknade za eksproprisanu nepokretnost ročišta zakazuju za onoliko dana, koliko je dovoljno da se rasprava održi u kontinuitetu.

Pozitivna je predložila Sudskom savjetu i nadležnim sudovima da razmotre mogućnost da se u postupcima određivanja naknade za eksproprisanu nepokretnost, angažovanim sudijama, koji sude u tim predmetima, umanji sudijska norma, zbog značaja tih predmeta.

Zakonodavni odbor Skupštine odložio je u ponedjeljak, na predlog ministra finansija Radoja Žugića, izjašnjenje o dopunama Zakona o eksproprijaciji, dok ih je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na sjednici 30. marta podržao

Bonus video: