Položen kamen temeljac za budvanski akva park, prva faza biće završena do 15. jula

„Ovo će biti krupan infrastrukturni objekat koji će omogućiti da se u značajnoj mjeri poveća turistička atraktivnost, ne samo grada Budve, nego i cijele Crne Gore"
125 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2015. 14:19h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, izvršni direktor kompanije "Aquaterra solutions" Denis Ipolitov i član borda direktora Sahret Ajdarpašić položili su kamen temeljac i time označili početak izgradnje najvećeg zabavnog Akva parka na Jadranu, na brdu Topliš iznad Budve.

Podsjećamo, inostrana kompanija iza koje stoje inostrani partneri, krajem prošle godine zaključila je sa Opštionom Budva ugovor za zakup na 30 godina 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, obavezavši se da godišnje plaća 240 hiljada eura.

Takođe, tada je potpis stavljen i na ugovor za kupovinu dva milion eura vrijendne opreme španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je opština prethodnih sedam godina skladištila u barskoj luci.

Član borda direktora Sahret Hajdarpašić kazao je da će prva faza Akva parka biti završena do 15. jula.

"U razradi konceptualnog rješenja rukovodili smo se najvećim svjetskim standardima, imajući u vidu ono što Budva kao metropola turizma Crne Gore i njeni gosti zahtijevaju i žele da vide u jednoj atrakciji kao što je akva park. Ukupna površina teritorije akva parka je 42.000 kvadrata i na njoj su skoncentrisani tobogani za djecu uzrasta do 12 godina, za tinejdžere, dio je odrasle, lijenu rijeku, talasni bazen. Oko dva miliona je koštala oprema koja trenutno postoji u Luci Bar i mi smo je kupili od kompanije „Polin“ koja je broj jedan u svijetu u proizvodnji akva parkova, a tu je još dodatnih 800.000 eura za prvu fazu izgradnje. Od septembra će početi druga faza i biće završena do decembra. Saglasno našem biznis planu, predviđeno je 88 radnih mjesta u sezoni“, kazao je Hajdarpašić.

Izvršni direktor kompnije „Aquaterra solutions“ Denis Ipolitov kazao je da je ovo je prvi akva park sličnih razmjera njihove kompanije na teritoriji Crnoj Gori.

„Ovo će biti krupan infrastrukturni objekat koji će omogućiti da se u značajnoj mjeri poveća turistička atraktivnost, ne samo grada Budve, nego i cijele Crne Gore. Projekat ima dugu i složenu istoriju što nam nameće odgovornost na njegovu realizaciju u utvrđenim rokovima. Realizujemo projekat u vremenima kada su svjetska finansijska tržišta daleko od stabilnosti. Kada je naša kompnija odlučila da se prijavi na tender, naši partneri su nas upozorili da investitrati u Crnu Goru, znači voditi riskantnu investiconu politiku. Prorekli su nam fijasko još na pripremnom stadijumu, a dobijanje dozvole za gradnju nazvali su nedostižnim i nerealnim rezultatom. U tome smo vidjeli dodatni izazov i dodatnu motivaciju i svojim primjerom smo dokazali potencijalnim investitorima da investirati u Crnu Goru ne samo da je moguće već i potreba", kazao je Ipolitov i zahvalio lokalnoj upravi na čelu sa Rađenovićem i Vladi, što su u rekordnom roku od četiri mjeseca uspjeli da završe kompletnu papirologiju.

Gradonačelnik Rađenović kazao je da će Opština u narednih 30 godina od pomenute lokacije prihodovati 17 milion eura.

"Zahvaljujući akva parku, koji će na ovom mjestu izgraditi firma „AquaTerra solutions“, Budva će se još jednom upisati na kartu gradova sa najatraktivnijim turističkim ponudama, a cjelokupna naša privreda u gradu biće obogaćena originalnim i jedinstvenim sadržajem, koji će, nadamo se, dodatno privući i animirati turiste željne novih iskustava i doživljaja“, kazao je Rađenović i najavio da će Opština do početka sezone rekonstruisati put preko brda Topliš.

Galerija

Bonus video: