Naknade za gorivo: Za autoput ide pet, za sport dva centa

Ministar se sada poziva na Zakon o energetici. Poslanici uzvraćaju da on ne omogućava Vladi da sama uvodi nove naknade
50 pregleda 40 komentar(a)
pumpa, gorivo, Foto: Zoran Đurić
pumpa, gorivo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2015. 05:31h

Od naknade za gorivo pet centi će ići za finansiranje autoputa, a dva centa za reprezentativni sport, saopšteno je juče “Vijestima” iz Ministarstva finansija. Kako je objašnjeno, naknadno će biti donijeta odluka o upravljanju tim prihodima. Iz Vlade je ranije saopšteno da od ove naknade očekuju ukupno devet miliona eura. Prema ovoj podijeli za autoput bi bilo 6,4 miliona, a za sport 2,6 miliona.

Naknada neće važiti za autoplin i neće ulaziti u osnovicu za PDV. Poljoprivrednici, pekari i prevoznici neće biti oslobođeni plaćanje naknade, ali će i dalje imati popust na akcize.

Nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” da li postoji plan do kada će trajati naplata ove naknade, da li do završetka izgradnje dionice Podgorica - Kolašin (četiri godine), do isteka otplate kredita za autoput (20 godina) ili cijelog autoputa Bar - Boljare (nepoznat rok). Kao ni da li strahuju od pada prihoda od akciza i PDV-a na goriva ako ga turisti i građani budu kupovali u susjednim zemljama gdje je jeftinije.

Obustavite namet do konačne odluke

Ustavni sud treba da donese rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama da do donošenja konačne odluke Ustavnog suda ne primjenjuju vladinu uredbu kojom je uvedena naknada od sedam centi na gorivo za autoput i reprezentativni sport. To je navedeno u predlogu za ocjenu ustavnosti ove uredbe koju su predali nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić i Dritan Abazović.

U obrazloženju su istakli da u Ustavu jasno piše da se porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom.

“Osporena Uredba ne sadrži materijalni propis - zakon kojeg je Vlada primijenila u postupku donošenja tog akta. Osporenom Uredbom Vlada je uvela naknadu za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, kao obavezujući element u postupku utvrđivanja maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, i to kao dodatni prihod budžeta Crne Gore”, napisali su u obrazloženju.

Poslanici su naveli da Zakon o energetici daje Vladi ovlašćenja da svojim propisom utvrđuje način i visinu elemenata na osnovu kojih se formiraju cijene naftnih derivata, ali da ni u kom vidu ne proističe ovlašćenje da Vlada uredbom može uvesti nove naknade koje u skladu sa Ustavom mogu biti uvedene samo zakonom.Saopštili su i da su svi sadašnji elementi koji se nalaze u cijeni goriva (ukupne uvozne takse i dažbine, akcize, porez na promet, ekološka naknada i sve ostale dažbine) određene prvo zakonom pa tek uredbom uvrštene u cijenu.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da su uredbu donijeli u skladu sa Zakonom o energetici. Međutim, u samoj uredbi nisu se pozvali ni na jedan zakon. On je rekao da ne očekuje talas poskupljenja jer su sadašnje cijene formirane prije nekoliko mjeseci kada je gorivo bilo mnogo skuplje i da ih u međuvremenu trgovci i prevoznici nisu smanjili.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) juče je Ustavnom sudu predala inicijativu za ocjenu ustavnosti vladine uredbe.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da objašnjenje Žugića da uredba ima utemeljenje u Zakonu o energetici samo nastavak manipulacija kojima se pokušava opravdati potpuno nezakonito i neustavno uvođenje još jednog nameta kojim će građani finansirati vladine pogrešne odluke.

On je istakao da Zakon definiše način formiranja cijene, ali ne i da Vlada može dodavati naknade koje nisu definisane zakonom. I MANS je pozvao Ustavni sud da o ovom slučaju odlučuje po hitnom postupku.

Bonus video: