U Budvi otvoreni sajmovi nautike, turizma i ekologije

0 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Jadranski sajam
Jadranski sajam, Foto: Jadranski sajam
Ažurirano: 16.04.2015. 13:46h

U Budvi je otvoren 33. Sajam nautike, 24. Sajam turizma i 21. Sajam ekologije.

Otvarajući manifestacije direktor Jadranskog sajma doc. dr Rajko Bujković izrazio je uvjerenje da će aktuelna sajamska ponuda privući veliki broj posjetilaca, a izlagači ostvariti uspješne poslovne kontakte i saradnju.

Pokrovitelja 21. Sajma ekologije je Agencija za za zaštitu životne, a njen direktor Ervin Spahić je rekao da će tokom trajanja sajma, Agencija u saradnji stručnih institucija Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i Uprave za šume Crne Gore održati predavanje i prezentacije:

"Koje će biti posvećene pitanjima stanja životne sredine, valorizaciji potencijala Crne Gore, razvoju nautičkog turizma, aktuelnim aktivnostima...", kazao je Spahić.

On je istakao organizovano učešće kompanija iz Češke, pod okriljem Konfederacije industrije Češke, koja je krovna organizacija svih udruženja, asocijacija i tijela industrije u toj zemlji.

"Raduje me da na Jadranskom sajmu prvi put učestvuju izlagači iz Češke i to baš na sajmu ekologije. Učesnici ovogodišnjeg sajma iz Češke pomoći će ne samo razvoju ekonomsko - trgovačkih bilateralnih odnosa već i ukupnoj saradnji dvije tradicionalne zemlje – Crne Gore i Republike Češke. Ujedno je ovo prilika da se ostvari novi korak u razvoju održivog turizma", izrazio je svoja uvjerenja šef ambasade Češke u Podgorici Peter Šmejkal.

Šef "CZECH TRADE-a" – Češke agencije za podsticanje trgovine, Izudin Gušmirović je rekao da Češka u svom zajedničkom nastupu na ovogodišnjem sajmu ekologije u Crnoj Gori ima čast i zadovoljstvo da predstavi svojih 10 firmi koje učestvuju na ovom sajmu u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja energetike i ekologije.

"Mogu da istaknem da je Češka učestvovala u jednom veoma značajnom ekološkom projektu u Crnoj Gori, u sanaciji jedne od najvećih ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori – Jalovišta, rudnika olova i cinka u Mojkovcu, gdje je posredstvom svojih fondova znatno participirala u realizaciji toga projekta".

Ambasador Indonezije Harry Richard James Kandou, je ocjenio da je Jadranski sajam pravo mjesto za podsticanje i ostvarivanje ekonomske saradnje između zemalja. On je pohvalio način prezentacije turističke ponude Crne Gore kao jedne prekrasne destinacije izrazivši nadu da će i turistička privreda Indonezije na sličan način prezentovati svoje potencijale.

Sajam je svečano otvorio državni sekretar pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Predrag Jelušić:

"Vjerujem da će sve tri sajamske manifestacije u naredna tri dana izazvati značajnu pažnju javnosti kao i da će programi i dešavanja u toku sajma privući veliki broj posjetilaca. Želio bih istaći značaj METUBES-a, koji je svih ovih godina – gotovo dvije i po decenije, bio aktivni učesnik i promoter turističke ponude Crne Gore kao i svjedok razvoja turizma i partner turističkoj privredi", istakao je Jelušić.

Bonus video: