Radnici Tehnoprometa: Nestale cijele zgrade i placevi

ZIB Žarka Pavićevića višemilionsku imovinu kompanije dobio za manje od 150.000 eura, pa je rasprodao
5 komentar(a)
Đona Janković
Đona Janković
Ažurirano: 14.04.2015. 18:36h

U Privredom sudu prekinuta je privremeno parnica po tužbi bivših radnika Tehnoprometa iz Bara, jer se advokat jednog od tuženih žalio Vrhovnom sudu na rješenje prvostepenog suda da se parnica nastavi nakon pokretanja stečaja u Zavodu za izgradnju Bara (ZIB).

Spor traje skoro deceniju, a pokrenula ga je grupa bivši radnika koji od suda traže poništenje spornog Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji iz 2002. godine. Njime je ZIB, privatna firma bivšeg gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića, za svega 148.500 eura stekla imovinu Tehnoprometa milionske vrijednosti, koja je kasnije rasprodata, dok su bivši radnici ostali bez akcija u preduzeću.

Predstavnik bivših radnika Đona Janković kazao je juče “Vijestima” da očekuje skori nastavak ove parnice i da će od Privrednog suda tražiti da se vještači cjelokupna imovina bivšeg preduzeća.

„ZIB je isplatio kupoprodajnu cijenu od prodaje samo jednog poslovnog prostora od 168 kvadrata i prodaje magacina od 20 kvadrata. Tražićemo vještačenje preostalih 1.000 kvadrata poslovnog prostora, kao i 120.000 kvadrata zemljišta u Baru na kojem je bilo između ostalog i 800 korijena maslina“, poručio je Janković.

Janković je napomenuo, takođe, da će „od svih relevantnih institucija tražiti da se 'pronađe' bivša zgrada Tehnoprometa površine 221 kvadrat, na placu površine 711 kvadrata u mjestu Pečurice, kao i 3.337 kvadrata zemljišta u naselju Bjeliši - Ahmetov brijeg“.

Vještak građevinske struke Predrag Hajduković, podsjetimo, utvrdio je tokom sudskog procesa da su samo jedan magacin sa zemljištem od 1.436 kvadrata, koje je kupio od ZIB-a petotuženi Vukmir Grujić, vrijedjeli u periodu zaključenja kupoprodajnog ugovora, 27. januara 2003. godine, 167.800 eura.

ZIB je, međutim, te nekretnine prodao za svega 32 hiljade, a bivši radnici terete Grujića zbog transakcije sa Pavićevićem, koji je u to doba bio direktor ZIB-a. Grujić je kazao da nalaz “nije sveobuhvatan i tačan”, i da vještak nije tačno sabrao cifre.

Stečaj u ZIB-u pokrenut je prije dvije godine, a spor je nastavljen nakon što su bivši radnici podnijeli Privrednom sudu podnesak kojim su prijavili svoja potraživanja i zatražili da donese zaključak o upućivanju na nastavak parnice, koju su poveli još 2006. godine.

Zamjenik osnovnog tužioca u Baru Radovan Đurišić odbacio je krivičnu prijavu bivših radnika protiv Žarka Pavićevića, gazde ZIB-a, šefa Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i bivšeg direktora Uprave za nekretnine Bar Slavoljuba Glišića, bivšeg direktora Tehnoprometa i još nekoliko lica, koji su sumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Bonus video: