Plaćena je tržišna cijena

“Trajno korišćenje” na državnoj imovini po zakonu postalo pravo vlasništva
82 pregleda 3 komentar(a)
Jadranski sajam, Foto: Arhiva Vijesti
Jadranski sajam, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2015. 06:37h

Pravni zastupnik Jadranskog sajma advokat Milan Vujošević reagovao je u ime kompanije povodom tekstova "Obogatili se političari i biznismeni" i "Knežević nije vlasnik zemljišta", koji su u "Vijestima" objavljeni 8. i 11. aprila.

Reagovanje prenosimo u cijelosti.

"Paušalni, neprovjereni i senzacionalistički navodi gospodina Boškovića, i novinara “Vijesti” koji navodi nijesu potkrijepljeni niti jednim konačnim i pravosnažnim dokumentom nadležnih državnih organa ili pak, drugih nadležnih institucija, ne zaslužuju stručni komentar, ali radi pravilnog informisanja javnosti, dužni smo pružiti informaciju da je Jadranski Sajam AD Budva, u skladu sa zakonima ove države, Ugovorom o kupoprodaji zaključenim sa Opštinom Budva, a koji je ovjeren od strane Opštinskog pravobranioca samoupravljanja, kupio pet sajamskih sala i zemljište 22.414 m2. Na objektima je upisano pravo svojine a na zemljištu “trajno korišćenje” jer je u periodu društvene svojine institut “prava svojine” zamjenjivao institut “trajnog korišćenja” na gradskom građevinskom zemljištu.

Jadranski sajam je izvršio svojinsku i upravljačke transformacije prije 20 godina i za to dobio pravosnažna i izvršna rješenja, kao i potvrde nadležnih državnih fondova da je u potpunosti plaćena kupoprodajna cijena za akcije, a koje su bile preduslov da bi se novi vlasnici akcija, umjesto državnih fondova, mogli upisati u CRPS, kod Komisije za hartije od vrijednosti i CDA. Nakon stupanja na snagu Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, pravo upravljanja, korišćenja i trajnog korišćenja na društvenoj svojini, sada državno, postaje pravo svojine po osnovu samog Zakona.

Takođe, isti Zakon, omogućava kompanijama koje su privatizovane, da takođe upišu pravo svojine na nepokretnostima. Uz zahtjev, kompanije su dužne da dostave mišljenje Agencije da je za zemljište plaćena tržišna naknada, koji postupak je u toku po podnesenom zahtjevu.

Dakle, Jadranski sajam je stekao pravo svojine na zemljište po više osnova, i to prije postupka privatizacije na osnovu teretnog pravnog posla, Ugovora o kupoprodaji zaključenog sa Opštinom Budva. Kupac, Jadranski sajam je platio tržišnu vrijednosti za pet sajamskih hala i zemljište, koja je bila u momentu zaključenja Ugovora. Upravo iz tih razloga je zemljište ušlo u procjenu imovine Jadrasnkog sajma prilikom svojinske i upravljačke transformacije o čemu nesumnjivo svjedoči procjena preduzeća.

Takođe, Jadranski sajam posjeduje sva potrebna dokumenta o uspješno okončanoj transformaciji i plaćenoj tržišnoj naknadi, tako da je nesumnjivi vlasnik i držaoc nepokretnosti i u tom svojstvu ima neograničeno pravo da raspolaže svojim vlasništvom, pa i na način, da istim raspolaže zaključivanjem odgovarajućih pravnih poslova, kao zakonit i savjestan sticalac nepokretnosti.

Dakle, ne može biti govora o sistemskoj opstrukciji, kako to paušalno i neprovjereno naglašava gospodin Bošković, već o zakonito provedenoj transformaciji jednog privrednog subjekta, koji će svoja stečena vlasnička prava koristiti u skladu sa svojom poslovnom politikom i naravno, neće dozvoliti ni sistemsku niti bilo koju drugu opstrukciju zakonito stečene i dva puta plaćene imovine, čak i po cijenu da svoja vlasnička prava realizuje ili potvrdi i pred međunarodnim nadležnim institucijama”, naveo je Vujošević.

Bonus video: