MNOGO IH JE MANJE, ALI...

Kostić: Dobre privatizacije ostale u sjenci loših

110 pregleda 8 komentar(a)
Vasilije Kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2019. 12:54h

U Crnoj Gori su napravljene napravljene brojne loše privatizacije i u njihovoj sjenci ostale su one dobre, kojih je daleko manje, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

Prema njegovim riječima, u svijesti građana logično preovlađuje opšti loš utisak vezan za privatizaciju.

"Efekti procesa privatizacije u Crnoj Gori, bi svakako mogli biti i jedan od odgovora na pitanje o ukupnom kaskanju domaće ekonomije, ali ne treba zaboraviti kada govorimo o tome, da se radilo o radikalnoj promjeni sistema bez izgrađenog mehanizma za kontrolu tako kompleksnog procesa, što je rezultiralo mnogo čime - greškama, zloupotrebama i slično", rekao je Kostić agenciji Mina-business.

Komenatarišući odustajanje arapske Royal grupe od kupovine Kraljičine plaže, Kostić smatra da je ekonomija pretrpjela ozbiljnu štetu.

On je kazao da, ne ulazeći u razloge čime je uslovljeno i zašto su arapski investitori odustali od Kraljičine plaže, ozbiljnu štetu je pretrpio naročito crnogorski turizam, kao strateška grana privrede.

"Šteta se ne ogleda samo u izgubljenim stotinama miliona investicija, što je izuzetno značajan iznos i za mnogo razvijenije ekonomije od naše, već i u značajnim nematerijalnim gubicima koji će se tek osjetiti u budućnosti, a mogli bi se označiti kao gubitak svojevrsnog good will-a zemlje u očima potencijalnih investitora", kazao je Kostić.

Prema njegovim riječima, gubitak povjerenja značajno smanjuje učinjene podsticaje u cilju stvaranja povoljne klime za investiranje u Crnu Goru, jer rezultira rastom sistemskog rizika u očima investitora.

"Činjenica da jedna mala zemlja kao što je naša sa ekonomijom čija je održivost vrlo upitna i koja je direktno zavisna od stranog investiranja, može sebi da dozvoli gubitak tolike investicije, prosto ostavlja bez riječi", zaključio je Kostić.

Preporučujemo za Vas