EKIP nemoćan pred odlukom operatera da povećaju iznos minimalne dopune

Crnogorski Telekom je najavio da će od srijede povećati minimalnu dopunu pripejd računa sa jednog na dva eura
62 pregleda 11 komentar(a)
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2015. 10:07h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) sada nema mogućnosti da donese bilo kakvu odluku u vezi planiranog povećanja minimalne dopune pripejd računa pojedinih mobilnih operatera.

"Takve odluke, prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, ne podliježu davanju saglasnosti ove Agencije“, saopštili su agenciji Mina-business predstavnici EKIP-a.

Crnogorski Telekom je najavio da će od srijede povećati minimalnu dopunu pripejd računa sa jednog na dva eura.

Iz EKIP-a su podsjetili da presudom Upravnog suda, iz februara ove godine, poništeno Rješenje regulatora iz juna prošle, kojim je Crnogorski Telekom bio obavezan da stavi van snage Odluku kojom je povećan iznos minimalne dopune pripejd računa sa jednog na dva eura, sa porezom na dodatu virijednost (PDV).

Iz EKIP-a su podsjetili i na stav predstavnika Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) iz marta ove godine po tom pitanju, da planiranim povećanjem iznosa pripejd dopune nije narušeno pravo potrošača iz domena pružanja javnih elektronskih usluga.

Na pitanje kako će EKIP reagovati na odluku drugog operatera, kompanije M:tel, koja je takođe najavila da će od 7. maja minimalni iznos dopune iznositi dva eura, iz Agencije su odgovorili da je postupak po tužbi M:tela u toku kod Upravnog suda.

„S obzirom na to da je EKIP, kao i kod Crnogorskog Telekoma, donio Rješenje u junu prošle godine, kojim je naložio stavljanje van snage Odluku M:tela o povećanju iznosa minimalne dopune na dva eura, Agencija će nakon donošenja presude Upravnog suda odlučiti o daljem postupanju”, zaključili su iz EKIP-a.

Bonus video: