Lazović u Istanbulu: Poziv turskim kompanijama da ulažu u sjever Crne Gore

Delegacija Vlade, koju predvodi potpredsjednik Vujica Lazović, učestvuje na 18. Evroazijskom ekonomskom samitu
77 pregleda 9 komentar(a)
samit, Istanbul, Foto: Vlada Crne Gore
samit, Istanbul, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.04.2015. 18:34h

Crnogorska delegacija, koja učestvuje na Evroazijskom ekonomskom forumu u Istanbulu, pozvala je turske kompanije iz oblasti tekstilne industrije da pokrenu biznis u gradovima na sjeveru Crne Gore, koristeći mehanizam biznis zona i drugih podsticajnih mjera. Delegacija Vlade, koju predvodi potpredsjednik Vujica Lazović, učestvuje na 18. Evroazijskom ekonomskom samitu, koji se u organizaciji Marmara fondacije održava u Istanbulu. Govoreći na temu digitalne ekonomije, Lazović je ukazao na izazove sa kojima se savremene države suočavaju, kao i na velike potencijale koje zemlje u razvoju imaju u tom procesu, ukoliko svoj razvoj usklade sa tehnološkim promjenama. Kako je saopšteno iz Vlade, u tom kontekstu on je podsjetio na efekte Me. Domena - virtuelnog proizvoda od koga je Crna Gora u proteklih šest godina ostvarila prihod od preko 15 miliona eura. Lazović je naveo da u tom procesu država igra ključnu ulogu, jer treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturnu osnovu kroz broadband, e-servise, digitalno obrazovanje i naučno-tehnološke parkove. “Jedna kontinuirano rastuća ekonomija, kao što je ekonomija Turske, stvara zdrave investitore za koje vjerujemo da mogu pronaći interes u sektorima koji imaju najvećirazvojni potencijal u našoj zemlji”, rekao je on, obraćajući se privrednim subjektima iz Turske koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru, kao i onima koji su već prisutni na crnogorskom tržištu.

U saradnji sa Marmara forumom, tokom samita je organizovan poslovni forum posvećen Crnoj Gori, koji je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. On je privrednike pozvao da ulažu u Crnu Goru. Na forumu je crnogorska delegacija, kroz dijalog sa potencijalnim investitorima, predstavila ekonomske i investicione potencijale države, sa fokusom na projekte iz turizma, energetike i poljoprivrede. “Poseban poziv upućen je turskim kompanijama u oblasti tekstilne industrije da pokrenu biznis u gradovima na sjeveru Crne Gore, koristeći mehanizam biznis zona i drugih podsticajnih mjera”, navodi se u saopštenju. Na forumu je učestvovala i ministar nauke, Sanja Vlahović, koja je potencijalnim investitorima predočila niz projekata koje Crna Gora realizuje u toj oblasti, a koji sa aspekta ulaganja mogu biti atraktivni za turske investitore.

Ona je akcenat stavila na formiranje centara uspješnosti, posebno na projekat uspostavljanja naučno-tehnološkog parka, gdje Turska ima značajno iskustvo i razvijenu mrežu koja može pomoći razvoju tog projekta u Crnoj Gori i pronalaženju partnera. “Turska je jedna od zemalja sa visokim stopama rasta i značajnim kapitalom za investiranje van granica Turske, čiji su investitori prepoznali Crnu Goru kao zemlju konkurentskih prednosti, o čemu svjedoče već realizovane investicije, kao i interesovanja za konkretne projekte”, kaže se u saopštenju. Navodi se da je to i razlog zbog koga su vlade Crne Gore i Turske opredijeljene da dobre političke odnose usmjere na dalje unapređenje ekonomske saradnje.

Bonus video: