Perić: Za opremu za bebe nulta stopa PDV-a, a za jahte 27%

"Ovim zakonskim rješenjem se želi izbalansirati poresko opterećenje", navode iz Pozitivne
8 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2015. 13:42h

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić predao je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PDV-u.

Po tom predlogu bi hrana za odojčad, oprema i odjeća za bebe uzrasta do dvije godine i dječje pelene bile oporezovane po nultoj stopi PDV-a, dok bi po višoj stopi od 27 % bili oporezovani mobilni telefoni čija vrijednost prelazi 100 eura, putnička motorna vozila čija vrijednost prelazi 30.000 eura, plovila (jahte, gliseri, skuter), avioni i druge lejelice osim avioni koje koristi nacionalna aviokompanija, kao i satovi čija vrijednost prelazi 500 eura.

"Ovim zakonskim rješenjem se želi izbalansirati poresko opterećenje na način da teret krize barem dijelom preuzmu preuzmu oni koji imaju najviše. Pored toga, ova mjera bi dijelom olakšala troškove roditeljima djece uzrasta do dvije godine, a što je direktno skopčano i sa stimulacijom pozitivne populacione polititke. Predloženim zakonskim rješenjem bi se ustanovila adekvatnija i socijalno pravednija poreska politika", navode iz Pozitivne.

Kako piše u saopštenju partije, za sprovođenje ovog zakona nijesu potrebna dodatna sredstva iz Budžeta, jer "projekcije ukazuju na to da bi sredstva koja bi se prihodovala od više poreske stope na luskuznu robu bila dovoljna da pokriju minus u prihodovnoj strani budžeta, a koji bi bio stvoren po osnovu uvođenja nulte stope PDV-a za opremu za bebe".

Bonus video: