PKCG bira članove odbora udruženja: Predloge dostaviti do 15. maja

Skupština Privredne komore usvojila je i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju, kao i Odluku o utvrđivanju godišnjeg računa za prošlu godinu
127 pregleda 1 komentar(a)
Privredna komora Crne Gore, Foto: Privredna komora Crne Gore
Privredna komora Crne Gore, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 28.03.2015. 10:14h

Skupština Privredne komore (PKCG) donijela je odluku o raspisivanju izbora za članove odbora udruženja.

Pri izboru članova u odbore udruženja, kako je saopšteno, vodiće se računa o njihovoj ekonomskoj snazi, strukturi, uticaju na privredu, odgovarajućoj granskoj i teritorijalnoj zastupljenosti, do sada iskazanoj spremnosti da učestvuju u radu Komore i o ispunjavanju propisanih obaveza prema PKCG.

„Predloge za članove odbora udruženja, privredna društva mogu dostavljati do 15. maja ove godine“, navedeno je u saopštenju.

Skupština Privredne komore usvojila je i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju, kao i Odluku o utvrđivanju godišnjeg računa za prošlu godinu.

„Usvojen je novi Statut Komore prilagođen kako promjenama u propisima koje se tiču njene nadležnosti, tako i aktuelnoj ekonomskoj situaciji“, kazali su iz PKCG.

U Izvještaju o radu navodi se da su aktivnosti Privredne komore u prošloj godini bile usmjerene ka unaprijeđenju poslovnog ambijenta, regulatornoj reformi, otklanjanju biznis barijera i ukupnom jačanju konkurentnosti privrede.

Predstavnici Komore su učestvovali u pripremi i implementaciji strategija, koje se odnose na razvoj malih i srednjih preduzeća, podsticanje konkurentnosti na mikro nivou, održivi ekonomski rast kroz uvođenje klastera, kao i akcionih planova za suzbijanje sive ekonomije i pripremu turističke sezone.

Inicirane su izmjene i dopune pojedinih akata.

„Komora je razmatrala zakone o javnim nabavkama, radu, energetici, dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, autoputu, opštoj bezbjednosti proizvoda, akcizama, zaštiti konkurencije i druge“, kazali su iz PKCG.

Komora je, kako su podsjetili, u prošloj godini organizovala u javnosti zapažene konferencije posvećene regionalnom povezivanju, efiksanijem i ekonomičnijem sprovođenju postupaka javnih nabavki i o CEFTA regionu kao jedinstvenoj turističkoj destinaciji. Tradicionalni susret privrednika sa premijerom bio je prilika da se razgovara o unapređenju biznis ambijenta.

U prošloj godini organizovano je 46 edukativnih aktivnosti sa više od dvije hiljade učesnika. Tokom prošle godine, Komora je uspješno realizovala tri projekta dok je aktivan partner na još osam.

Posebna pažnja, kako je saopšteno, posvećena je projektu Dobro iz Crne Gore u cilju afirmacije kvaliteta domaćih proizvoda i usluga, kao i jačanja njihove konkurentske pozicije na tržištima.

Predstavnici ove asocijacije učestvovali su i u radu značajnih međunarodnih ekonomskih samita, a organizovani su brojni biznis forumi crnogorskih i stranih privrednika sa ciljem jačanja ekonomskih veza.

Komoru su prošle godine posjetili ambasadori brojnih zemalja i predstavnici međunarodnih organizacija.

„Dominantna područja saradnje sa Vladom, pored unaprijeđenja poslovnog ambijenta, bila su evropske integracije i ekonomska diplomatija. Predstavnici Privredne komore su članovi i učestvuju u radu 27 pregovaračkih poglavlja, dok je generalni sekretar Komore šef radne grupe za poglavlje 3 Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga“, navedeno je u saopštenju.

Među prioritetnim ciljevima Komore u ovoj godini biće, kako se dodaje, unaprijeđenje konkurentnosti privrede i stvaranje mogućnosti za uključivanje domaćih kompanija u investicione projekte koji su započeti u Crnoj Gori.

Skupštini Komore prethodila je sjednica Upravnog odbora ove asocijacije, održana u srijedu. Tada su utvrđeni predlozi Statuta, izvještaja o radu i finansijskom poslovanju, kao i odluke o utvrđivanju godišnjeg računa za prošlu godinu.

„Članovi Upravnog odbora, kao i prethodnih godina, odlučili su da dnevnice za prisustvo sjednicama u prošloj godini doniraju u dobrotvorne svrhe. Iznos od hiljadu EUR biće uplaćen Udruženju roditelja djece oboljele od kancera – Feniks“, saopšteno je iz PKCG.

Bonus video: