Kovačević spremna da se sastane sa radnicima Merkatora

Vučinić smatra da Merkator krši Zakon o radu jer čim su oni potpisali ugovore o radu sa Merkatorom oni su njegovi radnici, a krši se i odredba Zakona o radu kada se poslije 24 mjeseca ti ugovori moraju prevesti na neodređeno. Svi su oni, kako je dodao, pet godina zaposleni u Merkatoru
5 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2015. 10:52h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije obaviješteno da će bivši radnici nikšićkog Plus komerca, koje je preuzeo Merkator, biti upućeni na Biro rada, saopštila je resorni ministar Zorica Kovačević i dodala da je spremna da se sastane sa njima.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića u Skupštini, kazala da ni Zavod za zapošljavanje (ZZZ) nije obaviješten o upućivanju 250 radnika Plus komerca na Zavod, pri čemu su podaci kojima raspolaže od prošle sedmice.

Vučinić je kazao da su ti radnici prešli iz Plus komerca i 2010. zaključili ugovore o radu do 2025. godine, a da su sada dobili obavještenje da moraju sami da potpišu raskid ugovora o radu i nakon toga pitanje je da li i ko će biti pozvan da bi potpisao ugovor na određeno vrijeme.

“Merkator hoće, izigravajući sadašnji Zakon o radu, da se oslobodi tereta koji je u vidu ugovora na neodređeno vrijeme i da jedan dio njih ostavi bez posla, a ostale da zaposli na određeno vrijeme od tri mjeseca”, smatra Vučinić.

Kovačević je kazala da je spremna da primi radnike Plus komerca ili Merkatora u vrlo kratkom roku.

Takođe, Ministarstvo je pitanje Vučinića uputilo Upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu ekonomije da u okviru svoje nadležnosti dostave odgovore.

„Zaposleni Plus komerca su se u 2012. godini preko svoje sindikalne organizacije obratili Ministarstvu rada i socijalnog staranja inicijativom za inspekcijskim nadzorom u vezi sa neuplaćivanjem doprinosa, koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovalo preko područne jedinice Inspekcije rada Nikšić“, podsjetila je Kovačević.

Oni su se, kako je precizirala, obratili i sa zahtjevom u 2013. godini za uplatu neisplaćenih potraživanja i prava na otpremninu, na koje im je Ministarstvo rada i socijalnog staranja odgovorilo da osobe kojima je prestao radni odnos usljed stečaja neizmirena potraživanja iz radnog odnosa ostvaruju u skladu sa Zakonom o stečaju.

„Takođe, da ukoliko pravo na isplatu otpremnine nije moglo da se isplati iz stečajne mase, zaposleni koji je bio u radnom odnosu na dan pokretanja stečajnog postupka ima pravo da pokrene postupak za ostvarivanje prava na otpremnine kod Fonda rada“, rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, za ostvarivanje neizmirenih potraživanja iz radnog odnosa iz stečajne mase mogu se obratiti stečajnom upravniku, a za tumačenje odredbi Zakona o stečaju Ministarstvu ekonomije kao nadležnom organu.

Vučinić smatra da Merkator krši Zakon o radu jer čim su oni potpisali ugovore o radu sa Merkatorom oni su njegovi radnici, a krši se i odredba Zakona o radu kada se poslije 24 mjeseca ti ugovori moraju prevesti na neodređeno. Svi su oni, kako je dodao, pet godina zaposleni u Merkatoru.

“Ovo što se danas događa radnicima Merkatora može se desiti svima u Crnoj Gori. Pet poslodavaca na čelu sa Američkom privrednom komorom (AmCham), uz podršku premijera Mila Đukanovića, najavili su novi zakon o radu kojim će se ukinuti ugovor na neodređeno i lakše otpuštati radnici”, ocijenio je Vučinić.

On je pitao Kovačević koji je njen stav povodom novog zakona o radu.

Kovačević je rekla da je Ministarstvo uradilo prednacrt radnih materijala zakona o radu, a da će se brzo formirati radna grupa, koja će biti sastavljena od svih predstavnika zainteresovanih strana.

“U planu rada Vlade i Ministarstva nije ove godine predviđeno donošenje zakona, nego je krajnji rok 2017. godine. Nema nikakve potrebe za nervozom, ništa se ne radi netransparentno. Organizovaćemo velike javne rasprave i čuti sve strane i budite sigurni da ćemo uraditi dobar zakon”, poručila je Kovačević.

Bonus video: