Podrška Ministarstva poljoprivrede razvoju maslinarstva

„Minimalna vrijednost investicije, koja može da uključuje i revitalizaciju iznosi 250 eura, a maksimalna deset hiljada eura. Visina podrške je do 50 odsto od ukupne vrijednosti investicije“, navodi se u pozivu
56 pregleda 1 komentar(a)
masline, Foto: Radomir Petrić
masline, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.03.2015. 14:57h

Ministarstvo poljoiprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme u maslinarstvu.

Iz Ministarstva su kazali da pravo na korišćenje podrške imaju poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar primarnih proizvođača hrane biljnog porijekla u Fitosanitarnoj upravi ili u neki od registara Ministarstva.

Zahtjev i potrebna dokumenta dostavljaju se poštom na adresu Ministarstva.

Rok za dostavljanje zahtjeva je za proljećnju sadnju 1. jun, a za jesenju sadnju 1. decembar.

Prihvatljive investicije su kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka i električnih tresača za berbu plodova maslina.

Prihvatljive investicije su i nabavka sistema za navodnjavanje, sitne mehanizacije za održavanje maslinjaka, mreža za sakupljanje plodova maslina i tamne staklene ambalaže za pakovanje maslinovog ulja.

Podrška se daje i za revitalizaciju maslinjaka.

Kada su u pitanju specifični kriterijumi prihvatljivosti, iz Ministarstva su naveli da je minimum stabala potrebnih za nabavku mehanizacije i opreme 100, minimalna količina proizvedenog maslinovog ulja za nabvku flaša hiljadu litara, minimum stabala maslina za revitalizaciju 25, a iznos po stablu do sedam eura.

„Minimalna vrijednost investicije, koja može da uključuje i revitalizaciju iznosi 250 eura, a maksimalna deset hiljada eura. Visina podrške je do 50 odsto od ukupne vrijednosti investicije“, navodi se u pozivu.

Nakon završetka investicije, korisnik predaje arhivi Ministarstva zahtjev za podršku i potrebna dokumenta.

„Ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva za javni poziv prelazi budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva“, rekli su iz Ministarstva.

Pravo na podršku se ostvaruje na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije. Komisija ima zadatak da provjeri stanje na terenu i utvrdi tačnost priloženih dokumenata.

Bonus video: