Za tri mjeseca, 800 pretplatnika prenijelo broj

„Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma 363 broja ili 45 odsto, zatim u M:tel 225 ili 28 odsto i u Telenor 215 brojeva ili 27 odsto“, rekli su iz EKIP-a
67 pregleda 1 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.03.2015. 13:14h

Uslugu prenosivosti brojeva u ovoj godini su iskoristila 803 pretplatnika mobilne telefonije, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

„Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma 363 broja ili 45 odsto, zatim u M:tel 225 ili 28 odsto i u Telenor 215 brojeva ili 27 odsto“, rekli su iz EKIP-a agenciji Mina-business.

U ulozi davaoca broja, kako su naveli, prednjači Telenor sa 428 brojeva ili 53 odsto, zatim Crnogorski Telekom 256 ili 32 odsto i M:tel 119 brojeva ili 15 odsto.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži postojeći telefonski broj pri promjeni operatora. Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Iz EKIP-a su podsjetili da se usluga prenosa telefonskih brojeva pruža od 1. decembra 2011. godine i da je do sada prenešeno 14,33 hiljada brojeva, od toga nešto preko 1,26 hiljada brojeva u fiksnim i 13,07 hiljada brojeva u mobilnim mrežama.

„U fiksnoj telefoniji 1,26 hiljada brojeva je prenešeno iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma u M:tel, a dva pretplatnika su svoj telefonski broj prenijeli iz M:tel-a u Crnogorski Telekom“, kazali su iz EKIP-a.

U mobilnim mrežama, kako su kazali, najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma 6,03 hiljada brojeva ili 46 odsto, zatim u M:tel 4,14 hiljada ili 32 odsto, dok je u Telenor prenešeno 2,9 hiljada brojeva ili 22 odsto.

Iz EKIP-a su objasnili da usluga prenosivosti telefonskih brojeva treba da, kroz pospješivanje konkurencije, obezbjedi pretplatnicima povoljnije uslove korišćenja usluga i povećanje kvaliteta usluga.

„Operatori suočeni sa mogućnošću koju omogućava usluga prenosivosti broja moraju kontinurano poboljšavati svoje usluge i u cilju zadržavanja postojećih i pridobijanja nove pretplatnika snižavaju cijene usluga koje pružaju, povećavaju njihov kvalitet i količinu saobraćaja koji se ne naplaćuje“, smatraju u EKIP-u.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa starim operatorom.

„Uz zahtjev za prenos broja se dostavlja i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Operatori za sada korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja“, dodali su iz EKIP-a.

Kada pretplatnik podnese zahtjev počinje procedura prenosa broja i pokrenuti postupak se ne može obustaviti.

Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od tri radna dana od momenta podnošenja zahtjeva.

Iz EKIP-a su podsjetili da pretplatnik neće moći da koristi usluge na dan prenosa broja u periodu od 13 sati do 16 sati.

„Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese žalbu Agenciji“, kazali su iz EKIP-a.

Bonus video: