Crna Gora se zadužila pola milijarde eura

Prema sadašnjim podacima sa međunarodnog tržišta kamata na euroobveznice sa dospijećem od 4 godine iznosi oko 3,7 odsto
10 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2015. 16:48h

Crna Gora je uspješno realizovala emisiju euroobveznica od 500 miliona eura, sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 3,875 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Riječ je o četvrtoj i najpovoljnijoj transakciji do sada, koja je privukla pažnju više od 180 međunarodnih investitora iz preko 20 zemlja, od kojih najviše iz Ujedinjenog Kraljevstva 27 odsto, Njemačke 14 odsto i SAD deset odsto“, kazali su iz Ministarstva.

Crna Gora se ove godine ukupno može zadužiti 671 milion eura, od čega je 400 miliona za vraćanje starog duga, 206 za autoput, 30 za pokrivanje deficita i 36 miliona za dug Fonda za zdravstvo.

“Imajući u vidu iznos zaduženja, odnosno sredstava potrebnih za finansiranje budžetskih potreba za 2015, Ministarstvo finansija razmišlja da sredstva obezbijedi putem emisije obaveznica na međunarodnom tržištu, pri tome ne isključujući mogućnost bilateralnih aranžmana”, saopštili su iz ovog resora.

Na taj način bi se, kako su objasnili, obezbijedila sredstva “na jednom mjestu, što smanjuje troškove zaduživanja, a sa druge strane država bi raspolagala sredstvima za regulisanja svih obaveza tokom godine, čime bi omogućila lakše upravljanje likvidnošću budžeta”.

Na domaćem tržištu hartija od vrijednosti nema dovoljno novca, a Vlada ne želi ni da sve isisa privredi

“Takođe, emisijom obveznica u pomenutom iznosu moguće je privući veću pažnju investitora, a samim tim i povoljniju cijenu”, naveli su iz Ministarstva.

Na domaćem tržištu kapitala postoji konstantna tražnja za dužničke hartije od vrijednosti.

Na osnovu nedavno sklopljene transakcije na domaćem tržištu, dug na trogodišnje obveznice država bi platila uz kamatu od 2,14 odsto, dok prema podacima sa međunarodnog tržišta prinos do dospijeća na euroobveznice na period od četiri godine na osnovu posljednjih transakcija iznosi oko 3,7 odsto.

Na pitanje da li razmišljaju o novim emisijama državnih obveznica u Crnoj Gori, iz Ministastva su odgovorili da “određeni zahtjevi za emisijom državnih obveznica postoje i na domaćem tržištu, ali su ti zahtjevi značajno manji od potreba države za finansiranjem budžeta”.

“U pogledu cijene finansiranja, sredstva koja se obezbjeđuju putem državnih zapisa imaju nižu kamatnu stopu iz razloga što se radi o kratkoročnim hartijama od vrijednosti, koja služe za obezbjeđivanje trenutne likvidnosti budžeta, dok je kod izdavanje obveznica riječ o dugoročnim hartijama, gdje se uračunava i veći rizik, zbog duže otplate, a koje, samim tim, imaju veće stope zaduženja”, dodali su iz Ministarstva.

Vlada, kako su naveli, ne želi da ovim angažmanima domaćim bankama “dodatno isisavaju” likvidna sredstava koja bi trebalo da budu opredijeljena za privredni sektor.

Rojters: Crna Gora nudi obveznice uz kamatu 4,12%

Kako je juče objavio Rojters , Crna Gora je počela da nudi tržištu petogodišnje euroobveznice sa prinosom od 4,125 odsto. Proces vode Citigroup, Deutsche Bank, Erste Group i Societe Generale.

Predstavnici Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore (CBCG) ove sedmice će se sastati sa investitorima, odnosno bankama i fondovima u cilju realizacije emisije obveznica, objavila je agencija Mina biznis. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da će, u vezi sa tim, crnogorska delegacija boraviti u Londonu, Minhenu, Frankfurtu i Beču.

“Nakon razgovora sa investitorima, emisija obveznica biće realizovana na međunarodnom tržištu”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: