Cijene poziva u romingu niže od 50 do 70 odsto

Odluku su, kako je objašnjeno iz EKIP-a, dužni da primijene shodno Sporazumu o sniženju cijena usluga rominga u mobilnim komunikacionim mrežama; potpisanom između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori
2 komentar(a)
telefon, Foto: Shutterstock
telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 16:08h

Maloprodajne cijene poziva u romingu od 30. juna ove godine biće niže 50 do 70 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su saopštili da će maloprodajna cijena odlaznog poziva iznositi 29 centi po minutu, što predstavlja smanjenje od oko 50 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu, dok će maloprodajna cijena dolaznog poziva iznositi osam centi, što je smanjenje od oko 70 odsto.

Cijena SMS-a iznosiće devet centi, što predstavlja smanjenje od oko 50 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu, dok će cijena usluge prenosa podataka iznositi 70 centi po megabajtu (MB), što predstavlja smanjenje od oko 70 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu”, navodi se u saopštenju.

Savjet EKIP-a je, nakon sprovedenih javnih konsultacija sa operatorima koji pružaju usluge javne mobilne komunikacione usluge na teritoriji Crne Gore, na sjednici u utorak donio Odluku kojom se utvrđuje dinamika snižavanja cijena u romingu; koju su dužni da primijene Crnogorski Telekom, Telenor i M:Tel.

Odluku su, kako je objašnjeno iz EKIP-a, dužni da primijene shodno Sporazumu o sniženju cijena usluga rominga u mobilnim komunikacionim mrežama; potpisanom između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija u Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.

“Odlukom su utvrđene maksimalne veleprodajne i maloprodajne cijene usluga rominga. Primjena Odlukom propisanih cijena će se realizovati po periodima i to od 30 juna ove do 30. juna naredne godine, od 1. jula naredne do 30. juna 2017. godine i od 1. jula 2017.godine i dalje”, rekli su iz EKIP-a.

Bonus video: