Čekajući koncesiju: Sprema li se privatizacija Luke Kotor

Iako je to trebalo biti davno završeno, ugovor o koncesiji koji ima Luka Kotor spletom čudnih ‘’objektivnih’’ okolnosti još nije obnovljen. To kod Kotorana dodatno podgrijava sumnje da se sprema prodaja Luke
129 pregleda 9 komentar(a)
Luka Kotor (novine), Foto: Vijesti
Luka Kotor (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.03.2015. 20:24h

"Da mogu i more bi prebacili u Podgoricu", rečenica je koja se ovih dana najviše čuje po Kotoru. Dio lokalne javnosti naime sumnja da se sprema "izmještanje", Luke Kotor.

Luka Kotor je u većinskom (skoro 57%) vlasništvu Opštine Kotor i na osnovu Ugovora o korišćenju morskog dobra i Zakona o lukama(ZOL), ima važeću koncesiju do 17.05.2015.godine.

Iako je to trebalo biti davno završeno, ugovor o koncesiji spletom raznih "objektivnih" okolnosti još nije obnovljen, što je u Kotoru i dodatno podgrijalo sumnje.

Čak se spekuliše da je ostavka Marije Maje Ćatović na mjesto gradonačelnice Kotora i članstvo u Izvršnom Odboru kotorskog DPS-a (koji sa SDP-om, Liberalnom partijom i HGI-om čini vlast u Kotoru) rezultat unutarpartijskih sukoba oko Luke.

Bivša gradonačelnica nije odgovarala na naše pozive i poruke, a njen nasljednik na vrhu kotorske opštine, Aleksandar Stjepčević je kazao da se na predmetnom sastanku IO DPS nije pominjala Luka Kotor.

"Ostavka je bila zbog nekih drugih stvari, a da li indirektno na takvu odluku ima uticaja i pitanje Luke, ja vam sada ne mogu odgovorno reći", kazao je on za Monitor.

Stjepčević međutim nije decidno negirao da je u korjenu sukoba u IO DPS Kotor i posao oko Luke.

U posljednje vrijeme nerijetko su se pojavljivali natpisi u kojima je Marija Ćatović direktno govorila o lošem radu menadžmenta Luke čime se uz pomenuti neprodužetak koncesije, po mišljenju velikog broja Kotorana, implicitno najavljivala mogućnost privatizaciju ili ulazak novog investitora.

Direktor Luke je Vasilije Kusovac iz SDP-a, koji se takođe nije javljao na naše pozive.

Samostalni odbornik SO Kotor, Mladen Živković za naš list potvrđuje da postoje tendencije da se Luka privatizuje.

"Strukture koje žele privatizaciju politički su visokopozicionirane i stoga će Luka i grad biti pod snažnim pritiskom. U formalnom pogledu taj pritisak će se vršiti kroz proces davanja koncesije", kaže Živković.

"Luka je ambijentalni, arhitektonski i ekonomski biser Kotora i svako ko je elementarno uračunljiv ne bi ni pomislio da je proda. Vrijeđa inteligenciju da se problemi u funkcionisanju menadžmenta navode kao razlozi privatizacije. Luka mora ostati gradska", kaže on za Monitor.

Na insisnuacije lošeg rada menadžmenta prvi je reagovao član UO Luke, Goran Grbović, član LP, apelujući na nadležne da se lični interesi nikako ne stavljaju ispred kolektivnih.

"Dvije godine već proteže se priča da li će grad Kotor upravljati svojom lukom. U civilizovanom svijetu, onome kojem naša država teži, više je nego apsurdno postaviti takvo pitanje. Izlišno je govoriti koliko je besmisleno nekom strancu ponuditi na upravljanje firmu koja državi i gradu svakodnevno donosi na desetine hiljada eura prihoda", naveo je Grbović u svom reagovanju…

Čitajte opširnije u novom broju Monitora.

Bonus video: