I Milići bi da šire posao u Srbiji

“Pošto se konstantno bavite porodicom Milić, naš je plan da u Srbiji, u paketu kupimo Željezaru - Smederevo, PKB, Energoprojekt, FAP- Priboj. Takođe, u Crnoj Gori planiramo da ponudimo pravednu cijenu za Lovćen banku i NDV- bez vlasnika”, zvanično je odgovorio predsjednik SNP-a, koji je prije objavljivanja teksta to objelodanio na Fejsbuk stranici partije
212 pregleda 38 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.03.2015. 07:57h

Uz Sašu Milića, brata predsjednika opozicione Socijalističke narodne partije Srđana Milića, za kupovinu preduzeća u procesu privatizacije u Srbiji zainteresovana je i supruga lidera SNP-a Ljiljana Milić, nezvanično su potvrdili “Vijestima” izvori bliski Vladi Srbije.

I zvanično je objavljeno da je osoba sa imenom Ljiljana Milić zainteresovana za kupovinu beogradske firme Kosovoprojekt - Agora, zbog čega je i dostavila pismo namjere Agenciji za privatizaciju Srbije. To su “Vijesti” utvrdile uvidom u spisak Agencije, gdje su među zainteresovanima za kupovinu srpskih firmi i preduzeća i građani iz Crne Gore.

Ljiljana i Srđan Milić nijesu odgovorili “Vijestima” da li se ona interesuje za poslove u Srbiji.

Novinaru “Vijesti”, sa kojim je prekjuče telefonom razgovarala, supruga lidera SNP-a nije demantovala, a ni potvrdila da je dostavila pismo namjere srpskoj Agenciji, navodeći da će izjavu dostaviti njen suprug.

“Pošto se konstantno bavite porodicom Milić, naš je plan da u Srbiji, u paketu kupimo Željezaru - Smederevo, PKB, Energoprojekt, FAP- Priboj. Takođe, u Crnoj Gori planiramo da ponudimo pravednu cijenu za Lovćen banku i NDV- bez vlasnika”, zvanično je odgovorio predsjednik SNP-a, koji je prije objavljivanja teksta to objelodanio na Fejsbuk stranici partije.

Pored Saše i Liljane Milić, za srpska preduzeća iz Crne Gore su, između ostalih, zainteresovani Slobodan Šofranac i advokat Luka Stijepović, kao i četiri kompanije.

Saša Milić je “Vijestima” krajem prošle godine potvrdio da je zainteresovan za privatizaciju beogradske agencije Epsturs, koja u Budvi u svom vlasništvu ima hotel “Park i vile”.

Budvanka Ljiljana Milić godinama se bavi privatnim biznisom i na njeno i ime supruga u Centralnom registru privrednih subjekata su registrovane dvije firme. Ljiljana je osnivač i izvršni direktor, dok je Srđan Milić ovlašćeni zastupnik u firmi “Nar”, registrovanoj za trgovinu na veliko. Supružnici imaju iste funkcije i u još jednom preduzeću registrovanom u Budvi - “Matigor trade”.

Milići se godinama bave i turizmom, izdavanjem privatnog smještaja.

Agencija za privatizaciju Srbije oglasila je 15. avgusta prošle godine prodaju 502 državna preduzeća, a pisma zainteresovanih investitora dostavljana su do 15. septembra. Među državnim kompanijama našlo se i preduzeće Kosovoprojekt - Agora, registrovano je za radove u oblasti izrade tehničke dokumentacije - izrada studija, pretprojekata, idejnih projekata, investicionih programa, glavnih projekata - sve u oblasti visokogradnje.

Tek na zahtjev nevladinih organizacija iz Srbije Agencija za privatizaciju je objelodanila spisak zainteresovanih investitora, njih ukupno 1.600, koliko je dostavilo pismo o zainteresovanosti.

Srpske firme bi i AG project, Perjanik, Montenegropromet...

Pisma zainteresovanosti za kupovinu srpskih državnih firmi, osim sa EPS turs gdje su pored Milića konkurisali i nikšićka AG project i budvanski Perjanik, pristigla su i za Institut za rehabilitaciju – Beograd - Centar Vrmac u Prčanju, poznato banjsko liječilište, za šta su zainteresovane dvije crnogorske firme.

Pisma su dostavili podgorička firma Montenegro Metropolis Media čiji su osnivači, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivači Ladybird holdings ltd Belize i Stellite limited Belize city, kao i nikšićki AG project.

Za privatizaciju PTT ugostiteljstvo DOO Beograd, zaintersovan je Slobodan Šofranac, dok je za privatizaciju ugostiteljskog preduzeća „Varoš kapije”, koja gazduje čuvenim beogradskim kafanama, ponudu dostavila kompanija Montenegropromet Budva.

Ministar Sertić: Ima i iz CG interesovanja

Ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić je ukazao da za srbijanske firme ima interesovanja i iz Crne Gore. U crnogorskom Ministarstvu ekonomije, na čijem čelu je Vladimir Kavarić, saopštili su “Vijestima” da na sastanku u Beogradu 2. marta nije bilo priče o tome.

Sertić je izjavio na zajedničkoj konferenciji sa kolegom Kavarićem da imaju “pet kompanija iz Crne Gore koje su zainteresovane za osam preduzeća iz Srbije u procesu privatizacije”.

“Kao što smo objavili, zasjedanjem Mješovite komisije dviju država bilo je obuhvaćeno međusobno informisanje o privrednoj situaciji dviju zemlja, kao i analiza bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje sa predlozima za njeno unapređenje u oblastima turizma, informaciono-komunikacionh tehnologija, saobraćaja, poljoprivrede i zaštite životne sredine, energetike i regionalne i prekogranične saradnje da unaprijedimo ekonomsku saradnju”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije CG.

Bonus video: