Godina dugova: Avans Kinezima usporio plate u državnoj upravi?

Prema nezvaničnim saznanjima, priorotet Vlade je sada bio da uplati avans da bi krenuli pripremni radovi na izgradnji prve dionice autoputa Smokovac - Mateševo
55 pregleda 28 komentar(a)
Vlada cg, Foto: Luka Zeković
Vlada cg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.03.2015. 07:49h

Da je ovo godina kada država treba da vrati oko 400 miliona starih dugovanja i kada treba da počne da plaća gradnju četvrtine autoputa, osjetili su juče i zaposleni u državnoj upravi koji nijesu na vrijeme primili februarsku zaradu. Nije ih zabrinulo kašnjenje od nekoliko dana koliko jesu nezvanične najave da je ovo početak problema u godini punoj kreditnih obaveza. Tako je “Vijestima” prenijelo više zaposlenih na visokim pozicijama u administraciji premijera Mila Đukanovića.

Iz Ministarstva finansija, kojim rukovodi Radoje Žugić, tvrde ne nema problema sa likvidnošću budžeta i da se “sve isplate obavljaju planiranom dinamikom”

Prema nezvaničnim saznanjima, priorotet Vlade je sada bio da uplati avans da bi krenuli pripremni radovi na izgradnji prve dionice autoputa Smokovac - Mateševo. Za to je planirano oko 81 milion i prošlogodišnjim budžetom, ali nije upotrijebljen jer nijesu počeli da pripremaju teren za autoput. Ministar saobraćaja Ivan Brajović sredinom januara je izjavio da će pripremni radovi početi za mjesec i po, odnosno početkom marta. Izvođač radova je kineski CRBC, a od kineske državne banke je uzet kredit.

Na mjesečnom nivou za neto zarade iz državne kase potrebno je oko 19 miliona eura. Upravo juče je održana četvrta ovogodišnja prodaja državnih zapisa vrijednih 21,23 miliona sa rokom dospijeća od pola godine. Toliko se država zadužila za održavanje budžetske likvidnosti. Paralelno sa tim, počela je isplata zarada dijelu zaposlenih. Od početka godine, preko zapisa i četiri aukcije zadužili su građane 97,5 miliona. Dio zaposlenih uvijek zarade dobija 1. u mjesecu, a ukoliko tada “pada” vikend, isplaćivana je ranije - u petak, što se sada nije desilo ni 3. marta. Kada će plata pitali su se juče u prosvjeti, zdravstvu, većini ministarstava, Skupštini, državnim upravama, Fondu PIO, nakon čega je uplaćena zarada dijelu administracije, dok iz Ministarstva finansija najavljuju da će ostalima biti “u narednim danima”.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” je u odgovoru na pitanje zašto kasni isplata plata i kada će biti zvanično saopšteno da je “počela isplata zarada i da će one u narednim danima svim korisnicima biti isplaćene”. “Zakonom o radu, članom 84, definisano je da je poslodavac (u ovom slučaju država) u obavezi da, namanje jednom mjesečno, zaposlenom isplati zaradu. Ovakva odredba predviđena je i Opštim kolektivnim ugovorom, tako da naglašavamo da nije riječ o kašnjenju, niti ima prostora o spekulisanju o istom“.

U tom resoru zvanično tvrde da će “u pogledu isplate plata i penzija sve obaveze država isplaćivati redovno planiranom dinamikom”.

Kažu da je naplata prihoda na očekivanom nivou, te da je povećana za januar i februar za 5,1 milion u odnosu na prošlu godinu, koju ocjenjuju uspješnom.

MF: Sve rate kredita vraćamo uredno, niko nije povlačio novac

Grupa zaposlenih iz državne uprave kazala je “Vijestima” da su imali i informaciju da im plata kasni zato što država nije izmirila obaveze kreditorima, koji su naplatili dug. To u Vladi ni nezvanično nijesu potvrdili. U Ministarstvu finansija (MF) su odgovorili da država ima definisan plan otplate obaveza i uredno ih izmiruje svima, te da niko nije u mogućnosti da povlači novac iz kase. Budžetu ove godine nedostaje 634 miliona eura, a Vladi je dozvoljeno da se zaduži do 671 milion. Za autoput ide oko 206 miliona eura.

Bonus video: