Projektom doprinose razvoju planinskog turizma

Iz Ministarstva su kazali da su doprinos ukupnom smanjenju digitalnog jaza između sjevera i juga, podrška poslovnom sektoru na polju promocije i pristupačnosti servisa krajnim korisnicima, kao i podrška preduzetništvu i kreativnoj energiji u planinskim oblastima samo neki od benefita koji će biti obezbijeđeni realizacijom projekta
92 pregleda 0 komentar(a)
IT skup, Foto: Vlada Crne Gore
IT skup, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2015. 11:39h

Projekat pod nazivom Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije, koji je predstavljen na Međunarodnom naučno-stručnom skupu IT 2015 na Žabljaku, trebalo bi da doprinese daljem razvoju planinskog turizma u toj oblasti.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacijesu saopštili su da povećanje dostupnosti interneta i povezivanje prekograničnih oblasti koje pripadaju masivu Prokletija, predstavljaju odličnu podršku daljem razvoju planinskog turizma u tom kraju.

Projekat bi, kako su naveli, trebalo da doprinese i socio-ekonomskom rastu i konkurentnosti u planinskom predjelu granične oblasti kroz usluge širokopojasnog interneta, kao i podršci modernizacije muzeja u Ulcinju u cilju bolje promocije i veće posjećenosti.

Iz Ministarstva su kazali da su doprinos ukupnom smanjenju digitalnog jaza između sjevera i juga, podrška poslovnom sektoru na polju promocije i pristupačnosti servisa krajnim korisnicima, kao i podrška preduzetništvu i kreativnoj energiji u planinskim oblastima samo neki od benefita koji će biti obezbijeđeni realizacijom projekta.

Ministarstvo je, kako su dodali njegovi predstavnici, počelo realizaciju projekta shodno Strategiji razvoja infromacionog društva od 2012. do naredne godine i aktivnostima kojima će se maksimalno iskoristiti društveni i ekonomski potencijal sektora informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), naročito interneta kao značajnog sredstva privredne i društvene djelatnosti.

Projekat se finansira iz sredstava EU, u okviru programa IPA prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije. Projekat se sastoji se iz dva dijela - uspostavljanja i razvoja širokopojasnog interneta u graničnoj oblasti planine Prokletije i digitalizacije muzeja u Ulcinju.

Bonus video: