Čelebić: Investicije su rješenje svih problema u društvu

Prema njegovim riječima, energetika, poljoprivreda, turizam, uređenje prostora i zaštita životne sredine su velike razvojne šanse Crne Gore, a sve te privredne grane su povezane i međusobno zavisne
435 pregleda 12 komentar(a)
Tomislav Čelebić, Foto: Luka Zeković
Tomislav Čelebić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2015. 14:24h

Ključ razvoja crnogorske ekonomije je valorizacija prirodnih resursa na kvalitetnom nivou kroz investicije, zbog čega je neophodno i prioritetno kreirati povoljan ambijent za investitore, ocijenio je predsjednik kompanije “Čelebić”, Tomislav Čelebić.

On je kazao da bez investicija nema napretka, zbog čega je kreiranje povoljnog investicionog ambijenta zadatak za državu, političare i medije, i privrednike u ekonomiji, a samim tim i obaveza svakog građanina Crne Gore.

“Investicije su rješenje svih problema u društvu, bilo da je riječ o domaćim ili stranim”, rekao je Čelebić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Prema njegovim riječima, energetika, poljoprivreda, turizam, uređenje prostora i zaštita životne sredine su velike razvojne šanse Crne Gore, a sve te privredne grane su povezane i međusobno zavisne.

“Koliko budemo kadri da investiramo u svaku od ovih grana ponaosob, toliko će nam ekonomija biti u porastu. Ja sam uvijek za to da uradimo sve što je do nas, a rezultati će sami doći”, naveo je Čelebić.

On je dodao da najave projekata poput autoputa Bar-Boljare, nastavak izgradnje Porto Montenegra, Luštice, Portonovi turističkog kompleksa, Plavih Horizonata i mnogih drugih manjih, jednako kao i projekti koje realizuje kompanija “Čelebić” i njima slične, daju za pravo da vjeruju da će baš oni biti generatori razvoja crnogorske ekonomije.

“Koliki će biti efekat zavisi u velikoj mjeri i od nas samih. Ono što smo sigurni je da ćemo dati naš doprinos njihovoj realizaciji u mjeri mogućeg, a samim tim i ojačati našu poziciju respektabilne crnogorske kompanije”, poručio je Čelebić.

U ovom trenutku u “Čelebić” kompaniji se, u različitim fazama, realizuje 15 projekata od kojih su najznačajniji Novi City kvart, Sportski centar sa zatvorenim bazenom u Donjoj Gorici, novi poslovni centar Business City i izgradnja marine na Luštici.

“Obim posla i maksimalna uposlenost svih kapaciteta u ovom izazovnom poslovnom ambijentu čine da vjerujemo da će naša kompanija, kao i do sada, nastaviti da posluje uspješno i sigurno”, saopštio je Čelebić.

Prioriteti su, kako je precizirao, da u roku relizuju svaki započeti projekat uz obavezno poštovanje standarda i kvalitet koji ih čini prepoznatljivim.

“Još jedan od prioriteta je jačanje kapaciteta unutar firmi kojima upravlja “Čelebić” kompanija kao i nalaženje novh poslova na tržištu Crne Gore. Zato su za nas, kao i, vjerujem, ostatku građevinskog sektora, vrlo interesantni projekti poput autoputa, Porto Montenegra i Portonovi projekta”, smatra Čelebić.

Prema njegovim riječima, u vrijeme globalne ekonomske krize koja je aktuelna izvjestan niz godina, najviše pogođen sektor je upravo građevinarstvo, usljed nedostatka ili smanjenog broja investicija.

“U takvom poslovnom ambijentu prirodno je da opstaju samo najbolje organizovane kompanije sa razvijenim sistemom upravljanja, stručnim kadrom, timskim radom i efikasnim menadžmentom”, rekao je Čelebić.

Još jedan od nedostataka je, kako je ocijenio, činjenica da je tržište u Crnoj Gori malo, pa kada se tome još doda i smanjenje investicija, generalno to predstavlja problem za kompanije i društvo u cjelini.

“Takođe, u kompanijama u Crnoj Gori se ne radi dovoljno na usavršavanju, jačanju timskog rada, razdvajanju upravljanja od vlasništva, izgradnji korporativne svijesti, brige o zaposlenima, jednom riječju, uvođenju novih standarda u poslovanju. Prošla su vremena improvizacije, stava kompanija - to sam ja i vizije od danas od sjutra”, precizirao je Čelebić.

Upravo u tim prevaziđenim načinima poslovanja može se, kako smatra, pronaći uzrok propadanja nekih kompanija u Crnoj Gori.

“Zato koristim svaku priliku da naglasim da je neznanje uzrok manje-više svih problema u kompanijama i društvu u cjelini, a najbolji dokaz za to je da i u vremenima krize uspješni opstaju i ostvaruju pozitivne rezultate”, zaključio je Čelebić.

Bonus video: