O privatizaciji EPCG u drugom kvartalu

U prvom kvartalu ove godine razmatraće se privatizacija Jadranskog brodogradilišta Bijela, a u drugom EPCG i PKB Herceg Novi
90 pregleda 2 komentar(a)
Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacija, Foto: Savo Prelević
Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2015. 14:42h

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije usvojila je danas plan rada za ovu godinu, prema kojem će se, između ostalih, razmatrati prodaja Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Prema tom planu, u prvom kvartalu ove godine razmatraće se privatizacija Jadranskog brodogradilišta Bijela, a u drugom EPCG i PKB Herceg Novi.

U trećem kvartalu će na dnevnom redu bili hoteli As i Avala, a u četvrtom Jugopetrol i Trebjesa Nikšić.

Članovi Komisije nijesu se na prošloj sjednici mogli složiti oko plana, jer je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, predložio da se EPCG iz drugog premjesti u treći kvartal, s obzirom na to da će se 31. marta znati ishod pregovora sa italijanskim partnerom A2A, odnosno dalji nastavak saradnje.

Članovi Odbora danas su se složili da se o privatizaciji EPCG raspravlja u drugom kvartalu, ali uz svu neophodnu dokumentaciju.

Jelić smatra da bi prije rasprave trebalo imati svu neophodnu dokumentaciju.

“Nemojte da razmatramo ovu privatizaciju bez dokumentacije. Samo kada budemo imali svu dokumentaciju, možemo valjano raditi”, kazao je Jelić.

Predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, saopštio je da je već tražio da se tom skupštinskom tijelu dostavi dokumentacija u vezi Jadranskog brodogradilišta i da će već danas tražiti isto i za EPCG.

Potpredsjednik Komisije i poslanik DPS-a, Branko Čavor, kazao je da privatizaciju EPCG ne treba razmatrati na osnovu percepcija, saznanja ili polu informacija.

Komisija je usvojila i zaključke u vezi kontrole postupka privatizacije kompanije MMK Standard iz Nikšića.

Pojedinačne predloge zaključaka, koji su u većem dijelu bili slični, prethodno su dostavili Vučinić i Čavor, ali su ih naknadno usaglasili.

Komisija je, prema tim zaključcima, ustanovila da je proces privatizacije MMK Standard Nikšić urađen u skladu sa tada važećim propisima.

„Komisija pokreće inicijativu prema Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte i Ministarstvu ekonomije, kao nadležnom, da obavi kontrolu ispunjenja obaveza kupca iz ugovora o kupoprodaji 49,81 odsto akcijskog kapitala MMK Standard“, navodi se u zaključcima.

Komsija, kako se dodaje, od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte i Ministarstva ekonomije zahtijeva da shodno ugovoru o prodaji akcija onemogući otuđenje imovine u bilo kom obliku, a posebno bez odluke Skupštine akcionara.

„Komisija pokreće inicijativu prema Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore da preispita da li je bilo otuđenja imovine tog preduzeća i ako jeste, da li je to bilo u skladu sa zakonom i ugovorom o kupoprodaji“, navodi se u zaključcima.

MMK Standard, u okviru kojeg posluje hotel Metalurg u Igalu i Ski centar Vučje, privatizovan je 2007. godine, kada je preduzeće Comp Comerc kupilo 49,8 odsto državnih akcija za 100 hiljada EUR. Privatizacionim ugovorom bila su predviđena ulaganja od 3,2 miliona EUR, realizacija socijalnog programa i izmirenje poreskih obaveza.

Na dnevnom redu sjednice bila je i analiza realizacije zaključaka Komisije donesenih u prošloj godini.

Vučinić je rekao da veliki broj institucija nije odgovarao na zaključke koje je Komisija donosila, zbog čega je odlučeno da se im se ponovo uputi zahtjev.

Bonus video: