Iz "Nike" najavljeno potpisivanje ugovora sa ukrajinskom firmom

Radnici „Nike“ odložili radikalizaciju do 17.februara N: Najavljeno poitpisivanje ugovora sa ukrajinskom firmom
4 komentar(a)
Nika, Foto: Svetlana Mandić
Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.02.2015. 10:16h

Radnici nikšićke mljekare "Nika" odložili su najavljenu radikalizaciju protesta jer im je poslovodstvo fabrike kazalo da će u naredna dva dana biti sklopljen ugovor sa ukrajinskom firmom "Tera fod“.

"Izvršni direktor Dragoljub Nenezić i vlasnik mljekare Aleksandar Božović obavijestili su nas da su ponovo aktivirani pregovori sa ukrajinskom firmom i da je došlo do dogovora oko nekih tačaka oko kojih je ranije bilo mimoilaženja, kao i da bi trebalo da se za dan, dva potpiše neki ugovor", kazala je predsjednica Sindikata Nada Damjanović.

"Tera food" je trebalo da postane stoprocentni vlasnik mljekare pod uslovom da preuzmu cjelokupan dug "Nike" prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

Nada Damjanović

Problem je nastao kada je CKB, kako su kazali iz mljekare, od ukrajinske firme tražila uplatu od 100.000 eura i bankarske garancije prvog reda. Na taj način CKB je željela da se dodatno obezbijedi, pošto preostale dvije Božovićeve firme, "Buster" i "Božović", pomenutoj banci duguju velika sredstva na osnovu nevraćenih kredita.

"Radnicima smo na zboru prezentovali sve što je rečeno i kao najstrpljiviji ovdje odlučili smo da sačekamo do 17.februara, da ne bi mi bili kočnica pregovorima i sklapanju tog ugovora“, kazala je Damjanović.

Radnici, njih 73, traže da im se isplate zarade u iznosu od oko 160.000 eura, da se poveže radni staž za pet godina i dva mjeseca, kao i da se pokrene proizvodnja koja je prekinuta 5. novembra. Mjesec ranije kooperanti su prekinuli obustavu mlijeka zbog duga od oko 250.000 eura.

Njima se u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura, mada ima i onih kojima se duguje blizu 30.000. Imovina mljekare i farme procijenjena je na 2.5 miliona eura, koliki je i dug "Nike".

Bonus video: