Zar mogu štale na selu biti problem

Poljoprivrednici koji su željeli da konkurišu za IPARD like ne mogu da ispune uslove obje institucije, a rok ističe za 18 dana
89 pregleda 5 komentar(a)
Petar Ivanović, Mitja Drobnič, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Mitja Drobnič, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.02.2015. 19:09h

Mnogi poljoprivrednici ne mogu konkurisati za novac iz projekta IPARD like jer uprava Glavnog grada i Ministarstvo poljoprivrede nijesu riješili problem izdavanja građevinskih dozvola za poljoprivredne objekte na teritoriji Opštine Podgorica.

Na prvom predstavljanju IPARD like projekta u Podgorici, početkom decembra prošle godine, poljoprivrednici koji su željeli da novčanu podršku koriste za gradnju štala i skladišta kazali su da ne mogu ispuniti uslov o građevinskoj dozvoli jer ih Opština ne izdaje.

Predstavnici Ministarstva tada su obećali da će pokušati da riješe spor i da ga imaju jedino sa Opštinom Podgorica dok ostale opštine izdaju dozvole za takve objekte na seoskom području.

Međutim, institucije koje vode gradonačelnik Slavoljub Stijepović i ministar Petar Ivanović spor nijesu riješile ni dva mjeseca nakon toga, a predaja zahtjeva za subvencije iz IPARD like ističe za 18 dana.

Spor je u tome da li se na zemljištu koje je u prostornim planovima definisano kao poljoprivredno mogu graditi objekti za potrebe poljoprivrede - štale, skladišta, silosi... Ministarstvo i ostale opštine smatraju da može, a uprava Glavnog grada da ne može.

“Imajuću u vidu činjenicu da se, dominantno, radi o objektima privremenog karaktera, koji ne smiju narušiti karakter i namjenu poljoprivrednog zemljišta, Glavni grad cijeni da se uslovi za postavljanje ovog tipa objekata trebaju definisati kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako ne bi dolazilo do prenamjene vrijednih poljoprivrednih površina u građevinsko zemljište”, saopštili su “Vijestima” iz ove lokalne samouprave.

Oni navode da je neophodno da sa resornim ministarstvom stvore uslove kako ubuduće ne bi bilo ovakvih prepreka za razvoj poljoprivrede. Međutim, za nove pregovore i izmjene zakona nema vremena jer konkurs ističe za 18 dana.

IPARD like je zajednički projekat Ministarstva, Evropske komisije i Svjetske banke. On vrijedi 4,1 milion eura bespovratnih sredstava kojim se poljoprivrednicma finansira polovina projekta koji im bude prihvaćen.

Predate 43 aplikacije, mnogi traže samo mehanizaciju

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović juče je rekao da su do sada dobili 43 aplikacije za projekat za koje su poljoprivrednici planirali ukupne investicija od 1,3 milion eura, od čega bi bespovratna podrška iznosila oko 575 hiljada eura. Predaja zahtjeva počela je 29. decembra, a traje do 28. februara.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da počinju drugi krug informativne kampanje po opštinama kako bi pomogli poljoprivrednicima u pripremi aplikacija. Ivanović je naveo da je cilj projekta da Crna Gora dobije poljoprivrednike koji imaju konkurentnija gazdinstva i koja bi narednih godina mogla da učestvuju u projektu IPARD koja će imati strože uslove.

On je pozvao poljoprivrednike da iskoriste ovaj projekat za širenje zasada i povećanje stočnog fonda, kao i da ne konkurišu svi za mehanizaciju i da je ekonomičnije da je udruženo nabavljaju.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da ova podrška ima za cilj pripremu crnogorskog sektora poljoprivrede za tržište EU, kao i da pripremi institucije u Crnoj Gori da uspješno upravljaju bespovratnim sredstvima EU.

Bonus video: