Stijepović: Moja komisija će odlučiti o KAP-u

Odbornici opozicije su, međutim, ocijenili da formiranjem komisije ne bi trebalo da se bavi Stijepović, već Skupština
63 pregleda 5 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.02.2015. 20:28h

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović odbio je predloge SNP -a da se na narednoj sjednici Skupštine razmatraju odluke o obrazovanju Komisije za provjeru zakonitosti, uspješnosti i transparentnosti raspolaganja imovinom Glavnog grada i stavljanju van snage dvije odluke o KAP - u.

Stijepović je svoju odluku obrazložio time da će se predloženim temama baviti posebna Komisija koju će on formirati i u čijem radu će učestvovati predstavnici svih odborničkih klubova ”ukoliko budu htjeli”.

”O radu Komisije, Skupština će biti upoznata posebnom informacijom”, navodi se u obrazloženju.

Iz SNP-a su tražili da se, pored odluke o obrazovanju Komisije, raspravlja i o stavljanju van pravne snage odluka Skupštine grada o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom i davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i Kombinata aluminijuma, Kovačnice i Prerade na području Dajbaba, Cijevne i Botuna.

Odbornici opozicije su, međutim, ocijenili da formiranjem Komisije ne bi trebalo da se bavi Stijepović, već Skupština, kako je bilo dogovoreno i koalicionim sporazumom DPS-a i SDP-a.

”To je izigravanje građana i improvizacija onoga što je ranije bilo najavljeno. Formiranje komisije je posao Skupštine, a ne gradonačelnika”, ocijenio je predsjednik kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović.

Sa tim stavom saglasan je i odbornik DF-a Radoš Zečević, istakavši da bi formiranje komisije imalo smisla ukoliko bi je sačinila Skupština glavnog grada sa preciznim ciljem i zadatkom.

To bi, kako je kazao, bilo u skladu sa obećanjima koja su ranije davana građanima.

”Ovako to djeluje neozbiljno i kao 'mazanje očiju'. Pravljenje Komisije, koja će ispitati rad bivšeg gradonačelnika je besmisleno, posebno ako to 'gura' novi gradonačelnik. Ako je i bilo takvih poslova, mi nijesmo istražni organi... S kakvom nadležnošću mi treba da istražujemo nečiji rad?”, ocijenio je Zečević. Vujović je pojasnio da su iz SNP-a tražili da se utvrdi istina o tome zašto su neki važni projekti koštali više nego duplo, istakavši da su to uradili sa ”najboljom namjerom prema Skupštini i prema građanima”.

”Htjeli smo da znamo šta je sa izgradnjom gradskog parlamenta, Mljekare, kako je prošao grad u poslu oko izgradnje ”Bazara”, slučaju Carine...Da li je to rađeno za ili protiv interesa građana?”, ocijenio je Vujović. On je kazao da bi, ukoliko se ispostavi da predstavnici vlasti nijesu radili u skladu sa zakonom, trebalo da snose odgovornost, istakavši da bi ”utvrđivanje istine” najviše trebalo da odgovara DPS-u i SDP-u. Iz SNP-a su u predlogu obrazložili da su tražili da se van pravne snage stave odluka Skupštine grada o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom i davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između grada i KAP-a u stečaju, ”Kovačnice” i ”Prerade” u stečaju, jer je ”jasno da su donijete, motivisane namjerom da novi vlasnik KAP-a dođe u privilegovani položaj sticanjem vlasništva nad imovinom KAP-a”.

Na dnevnom redu i zaštita sredine

Odbornici će na sjednici, zakazanoj za 17. februar, razmatrati predloge programa rada Skupštine za 2015, uređenja prostora, određivanju građevinskog zemljišta koje može biti predmet raspolaganja u tekućoj godini.

Na dnevnom redu će, između ostalog, biti i predlozi odluka o donošenju Lokalnog plana zaštite životne sredine Glavnog grada za period 2015-2019. godine, proglašenju Regionalnog parka „Komovi“ za teritoriju glavnog grada, donošenju Plana postavljanja privremenih objekata na teritoriji Podgorice.

Bonus video: