CDT: Građani da prijave probleme u poslovanju

U prvoj fazi projekta priliku da skrenu pažnju na probleme i barijere imaće građani i kompanije iz opština Danilovgrad, Žabljak i Budva
2 komentar(a)
prijavi barijeru, Foto: Prijavibarijeru.me
prijavi barijeru, Foto: Prijavibarijeru.me
Ažurirano: 05.02.2015. 12:42h

Građani i preduzetnici iz Budve, Žabljaka i Danilovgrada moći će na portalu prijavibarijeru.me da prijave problem u poslovanju ili suočavanje sa komplikovanom procedurom u ostvarivanju nekog prava.

Web platformu koja olakšava komunikaciju građana i institucija kreirao je Centar za demokratsku tranziciju (CDT), uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (fAKT).

Direktor CDT-a, Dragan Koprivica kazao je na konferenciji za novinare da su Ministarstvo finansija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuli tu inicijativu kako bi unaprijedili kvalitet usluga koje organi lokalnih vlasti pružaju građanima, ali i radni ambijent za kompanije u opštinama.

"CDT se nakon otvorenog poziva i podrške fAKT-a, priključio da pomogne u podsticanju dijaloga između građana i kompanija sa jedne i lokalnih i državnih institucija s druge strane", naveo je Koprivica.

U prvoj fazi projekta, kako je saopšteno, priliku da skrenu pažnju na probleme i barijere imaće građani i kompanije iz opština Danilovgrad, Žabljak i Budva. Koprivica je pozvao građane i kompanije iz ovih opština da posjete portal i prijave probleme koji opterećuju njihov rad odnosno komunikaciju sa lokalnim vlastima.

Platforma je, kako se navodi, u potpunosti prilagođena posjetiocima i vrlo jednostavna za korišćenje. Data su uputstva za komunikaciju o ovoj temi i kontakt forma pomoću koje će građani i kompanije unositi svoje podatke (ime i prezime, e-mejl adresu i grad), zatim opisati problem i predložiti moguća rješenja.

CDT će bilježiti probleme i pripremiti izvještaj Vladinom Savjetu za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi koji će, nakon toga, institucijama predlagati kako se ti problemi mogu riješiti.

Generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković je objasnila da su za učešće u ovom projektu izabrali lokalne zajednice, jer regulativa koju donose opštine mnogo više pogađa građane i privredu nego većina propisa na državnom nivou.

"Djelovanje na dva kolosjeka - javnog i civilnog sektora, koji su često paralelni, ali se povremeno prepliću, razvija lokalno tržište ideja koje neminovno dovode do kvalitetnijih i ozbiljnijih rješenja", kazala je Bošković koja se zahvalila opštinama na učešću.

Šef Sektora za demokratsko upravljanje, odsjeka za ekonomiju i zaštitu životne sredine u UNDP-u, Sanja Bojanić navela je da je to još jedan u nizu projekata koji građane stavlja u centar i kreira mogućnosti za konstruktivnu saradnju svih sektora društva.

"Ovo je još jedna prilika da se iskoristi savremena komunikacija odnosno portal da se oko važne teme angažuju sve zainteresovane strane, da se uklone barijere u komunikaciji, rasvijetle sve dimenzije problema i samim tim i identifikuju bolja rješenja", poručila je Bojanić.

Direktor fAKT-a, Anica Maja Boljević rekla je da je njihova misija davanje podrške građanima da budu aktivni u zajednici i da rješavaju problem.

"Ova inicijativa između institucija, domaćih i međunarodnih organizacija i fondacija može poslužiti i kao primjer ostalima kako se na sličan način mogu rješavati i neki drugi problemi", navela je Boljević.

Partnerske institucije i organizacije su, prilikom pokretanja te inicijative, bile inspirisane iskustvima iz Velike Britanije, gdje je slična inicijativa dala izuzetne rezultate.

"Zahvaljujući učešću privrednika u prijavljivanju biznis barijera, sprovedene reforme doprinijele su da biznisi ostvare deset milijardi GBP ušteda tokom četiri godine sprovođenja projekta", kazala je Bojanić.

Bonus video: