U Crnoj Gori najskuplje pogrebne usluge na Zapadnom Balkanu

U zemljama regije "posljednji troškovi" su najmanji u Bosni i Hercegovini, gdje građani za pogreb uz svu opremu treba da izdvoje minimalno 460, odnosno 550 eura
784 pregleda 17 komentar(a)
Venecuela kovčeg, Foto: Reuters
Venecuela kovčeg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2015. 13:37h

Stanovnici glavnog grada Crne Gore za sahranjivanje umrlog moraju da izdvoje najmanje tri hiljade eura, što je, prema istraživanju agencije Anadolija, najskuplje u regionu.

U zemljama regije "posljednji troškovi" su najmanji u Bosni i Hercegovini, gdje građani za pogreb uz svu opremu treba da izdvoje minimalno 460, odnosno 550 eura.

Slična situacija je i u Srbiji, gdje prosječna cijena pogreba iznosi oko 545 eura, dok je u Hrvatskoj duplo veća.

Prema podacima jednog od najstarijih pogrebnih preduzeća u Evropi, za jednu sahranu u Zagrebu potrebno je najmanje 1,2 hiljade eura.

U ovim zemljama ukupna cijena sahrane umnogome zavisi od veličine i kvaliteta kovčega ili sanduka.

"U Crnoj Gori je malo drugačije. Iako je maksimalna cijena kovčega u Podgorici 400 eura, jednog građanina u ovom gradu sahrana košta oko tri hiljade eura", navodi Anadolija.

Iz podgoričkog preduzeća Pogrebne usluge, saopšteno je da cijena jednog sanduka iznosi od 150 do 400 eura. Ovo preduzeće upravlja sa dva gradska groblja, Čepurci i Zagorič.

Na gradskim grobljima umrli se ne ukopavaju u zemljane grobove već se tu izgrađuju tipske grobnice sa dva i četiri ukopa i prodaju kao takve.

S obzirom da nema grobnica za jednu osobu, građani se odlučuju na grobnicu sa dva ukopa, a najjeftinija takva grobnica iznosi oko 2,6 hiljada eura.

Prateće usluge na ovim grobljima koštaju oko 400 eura.

U Sarajevu troškovi sahrane iznose 700 KM, a sanduci koštaju od 300 do šest hiljada KM.

Šefik Vatreš, koordinator Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Pokop, koje upravlja sa devet aktivnih komunalnih groblja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kazao je da troškovi sahrane u Sarajevu koštaju oko 1,1 hiljadu konvertibilnih maraka KM (550 eura), a kreću se i do šest hiljada KM, zavisno od veličine i kvaliteta sanduka.

Prema njegovim riječima, 700 KM u ukupnom trošku čine usluge pokopnog društva i ta cijena se nije mijenjala od 2001. godine.

"Kovčezi se kreću od 300 KM do pet hiljada ili šest hiljada maraka", kaže Vatreš, dodavši da ima građana koji žele da kupe sanduk u vrijednosti i do 5,7 hiljada KM.

Kada su u pitanju dženaze (muslimanske sahrane), preduzeće Pokop ima saradnju sa muslimanskim pokopnim društvima Bakije i Jedileri, pa uslugu dženaze ukopa na svojim grobljima obavlja po cijeni od oko 300 KM.

U vezi sa poskupljenjima rezervacija grobnih mjesta na pojedinim grobljima kojim upravlja ovo preduzeće, Vatreš je podsjetio da je sve manji broj grobnih mjesta i da su neophodna sredstva za dalja proširenja.

"Rezervacija grobnog mjesta ne utiče na troškove sahrane i ona nije obavezna. Nama treba prostora za umrle i želimo da obezbijedimo taj prostor. Samo grobno mjesto građane košta 40 KM", naveo je Vatreš.

U Muslimanskom pokopnom društvu Jedileri, čiji je osnivač Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, kazali su da troškovi tehničkog dijela dženaze, pokopne opreme i prevoza unutar Kantona Sarajevu iznose 588 KM.

Direktor Jedilera, Bego Selimović kaže da ovo pokopno društvo vodi računa da njihove cijene usluga budu prihvljative za građane i da u tom okviru u posljednjih šest godina nijesu ni mijenjane.

"Naše usluge koštaju 588 KM i u njih je uračunat i porez na dodatu vrijednost (PDV). To je tehnički dio dženaze, pokopna oprema, prevoz od kuće do gasulhane i iz gasulhane unutar kantona. S obzirom na to da kantonalno preduzeće gazduje sa mezarjima Vlakovo i Bare, imamo s njima poslovne ugovore. Tako da sveukupno, jedna dženaza u Vlakovu, računajući i dio sa pokopom, košta 927 KM", kazao je Selimović.

Zoran Zečević iz Pogrebnog preduzeća Zagreb, jednog od najstarijih te vrste u Evropi, kazao je da kompletni troškovi za ukop osobe koja nema rezervisano grobno mjesto u glavnom gradu Hrvatske prosječno iznose oko 8,5 hiljada kuna, odnosno 1,2 hiljade eura.

Ova cijena uključuje klasičan pogreb sa sandukom u zemljani grob, opremu, prevoz i troškove groblja koji se naplaćuju za kupovinu groba, kao i sam ukop. U slučaju da se radi o ukopu osobe koja je kremirana, troškovi su manji za 200 eura.

Cijene sanduka u ovom preduzeću se kreću od 300 do hiljadu eura. Građani koji se odluče za muziku tokom sahrane plaćaju 200 eura, objava u novinama je između 70 i 200 eura, zavisno od prostora, cvijeće od 70 do 200 eura, zavisno od broja cvjetova.

Godišnja naplata održavanja groba u Zagrebu iznosi 15 eura, a u slučaju neplaćanja pretplate deset ili više godina, groblje ima pravo da oduzme grob i preproda ga.

Transport unutar Hrvatske u ovom preduzeću košta 50 centi po kilometru, a cijena za inostranstvo je 70 centi po pređenom kilometru u oba pravca.

Prema podacima Informacionog centra preduzeća Pogrebne usluge Beograd, koje u svojoj nadležnosti ima deset beogradskih grobalja, prosječna cijena sahranjivanja iznosi oko 67,45 hiljada dinara (RSD) odnosno 545 eura. Od toga 230 eura je trošak same sahrane, dok je cijena pogrebne opreme 285 eura.

Ukupna cijena sahranjivanja zavisi od sanduka, odnosno od veličine, namjene i vrste materijala od kojih su izrađeni. Cijene se kreću od 106 do 1,98 hiljada eura.

Pravo na umanjenje pogrebnih troškova imaju osobe koje snose troškove sahrane za korisnika penzije iz kategorije zaposlenih, vojnih penzionera i penzionera samostalne djelatnosti.

Naknada za održavanje i uređenje površine groblja se plaća godišnje. Cijena održavanja groba iznosi oko deset eura, dok troškovi održavanja grobnice koštaju zavisno od njene veličine. U Beogradu oko 65 odsto korisnika groblja plaća godišnju cijenu za održavanje grobova.

Bonus video: