Dinkić savjetuje Bijelo Polje po pitanju aktiviranja biznis zona

“Razmatrali smo na koji način je najbolje postaviti platformu i kreirati ponudu Bijelog Polja koja će figurisati na međunarodnom nivou,” kazao je Žurić
68 pregleda 5 komentar(a)
Mlađan Dinkić, Aleksandar Žurić, Foto: Opština BIjelo Polje
Mlađan Dinkić, Aleksandar Žurić, Foto: Opština BIjelo Polje
Ažurirano: 30.01.2015. 18:15h

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa međunarodnim konsultantom Mlađenom Dinkićem o aktiviranju biznis zona i iniciranju investitora u Bijelom Polju.

Današnjem sastanku su prisustvovali i ljudi koji su u Opštini zaduženi za ekonomska pitanja, tako da su analizirani lokaliteti koji će se kroz konsultantski odnos nuditi potencijalnim investitorima.

“Razmatrali smo na koji način je najbolje postaviti platformu i kreirati ponudu Bijelog Polja koja će figurisati na međunarodnom nivou,” kazao je Žurić.

Dinkić je angažovan od strane UNDP-ja kao konsultant za aktiviranje biznis zona i za iniciranje investitora sa akcentom na sjever Crne Gore.

Dinkić je bio guverner Narodne banke Jugoslavije, kao i ministar finansija i kasnije ministar ekonomije i regionalnog razvoja u vladi Srbije.

Ovaj sastanak je uslijedio dan pošto je na sjednici Vlade usvojena Vladina uredbe o podsticanju direktnih investicija.

“Vladina uredba daje mnogo veće mogućnosti u razgovorima i pregovorima sa potencijalnim investitorima. Bijelo Polje ih ima, jer mi nijesmo sjedjeli skrštenih ruku, već smo prošle godine proglasili četiri biznis zone. Napravili smo mini giljotinu propisa, te smo eleminisali biznis barijere u smislu administrativnih problema sa kojima se fizička i pravna lica mogu susresti tokom iniciranja i osnivanja svog biznisa,” kazao je Žurić.

“Ono što je poznato i što smo definisali Strateškim planom razvoja naše opštine jeste da su ključne grane održavanje i razvoj postojećeg malog biznisa, razvoj ozbiljnije poljoprivredne proizvodnje i valorizacija turističkih potencijala. Kada je u pitanju valoricacija turističkih poetncijala, iako to izgleda najdalje, ove godine smo napravili krupne korake gdje smo započeli izgradnju ozbiljnih infrastrukturnih objekata koji će omogućiti valorizaciju Bjelasice kao najvećeg turističkog i agro potencijala Bijelog Polja, a radimo i studiju izvodljivosti i studiju o najboljem načinu valorizacije Đalovića pećine koja će takođe biti gotova u ovoj godini, i ona će pokazati na koji način ćemo pristupiti valorizaciji tog speleološkog dragulja,” kazao je predsjednik Opštine.

Bonus video: