Cijene vode u Crnoj Gori među najvišim u regionu

U Bosni i Hercegovini su cijene vode slične onima u Crnoj Gori, iako ta država, kao i Hrvatska, ima najveće količine pitke vode po stanovniku u regionu
352 pregleda 1 komentar(a)
voda, česma, Foto: Shuterstock
voda, česma, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 26.01.2015. 14:14h

Najskuplja voda za domaćinstva na Balkanu je u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a najjeftinija u Makedoniji i Albaniji, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Anadolija.

Prema podacima kojima raspolaže Vodovod i kanalizacija Podgorica, cijena vode po metru kubnom, za domaćinstva (kolektivno i individualno stanovanje), iznosi 0,4 eura, dok se za kanalizaciju plaća 0,2 eura, što je ukupno oko 0,6 eura. U cijenu je uračunat porez na dodatu vrijednost (PDV) po stopi od sedam odsto.

U Bosni i Hercegovini su cijene vode slične onima u Crnoj Gori, iako ta država, kao i Hrvatska, ima najveće količine pitke vode po stanovniku u regionu.

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo za Anadoliju su kazali da je ukupna cijena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka, odnosno 0,59 eura.

"Osnovica poštrošnje do pet kubnih metara iznosi ukupno 1,17 maraka po metru kubnom, od čega se 0,7 odnosi na uslugu snabdijevanja pitkom vodom, 0,3 na uslugu odvodnje otpadnih voda i 0,17 na PDV. Sva potrošnja preko osnovnih pet, a do 30 kubnih metara, košta ukupno 1,4 maraka po kubiku, dok svaki potrošeni kubni metar preko 30 kubika iznosi 1,95 konvertibilnu marku po kubiku", naveli su iz ovog sarajevskog preduzeća.

Cijene vode u Mostaru su malo više od cijena u BiH prijestonici. Prema posljednjim podacima Vodovoda Mostar, trenutno važeća cijena vode po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 maraka po kubiku, odnosno 0,64 eura, od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 maraka, na posebnu vodoprivrednu naknadu (PVN) 0,01 maraka, naknadu za zaštitu voda (NZV) 0,04 i na PDV 0,18 maraka.

Prema podacima Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb, usluga snabdijevanje pitkom vodom u Zagrebu se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,6 eura, a za kanalizaciju se naplaćuje jedna kuna, usluge pročišćavanja 1,28 kuna što sa PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 eura.

Cijena vode za domaćinstva u Zagrebu je skuplja u poređenju sa drugim gradovima u regionu najviše zbog dodatnih naknada.

Cijene vode u glavnom gradu Srbije su skoro identične cijeni vode u Sarajevu. Prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Beogradskog vodovoda i kanalizacije, cijena vode za domaćinstva u Beogradu iznosi 51,36 dinara po kubiku vode, dok odvođenje otpadnih voda košta 20,76 dinara, što je sa PDV-om ukupno 72,12 dinara, odnosno 0,59 eura.

S druge strane, cijene vode za domaćinstva od zemalja regiona u prosjeku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji.

Cijena vode u Skoplju je znatno jeftinija od cijena vode u Zagrebu i Mostaru. Građani u Zagrebu bi za deset metara kubnih, odnosno deset hiljada litara vode, morali platiti oko 20 eura, u Podgorici ista količina potrošene vode košta šest eura, dok građani Sarajeva i Beograda izdvajaju skoro isto toliko.

Ipak, stanovnici Albanije i Makedonije bi za deset metara kubnih izdvojili mnogo manje novca, tačnije 3,8 eura, odnosno 3,9 eura.

Prema podacima Vodovoda i kanalizacija Skoplje, cijena vode za domaćinstva sa kanalizacijama je 23,39 dinara, odnosno 0,38 eura po metru kubnom, dok je cijena vode bez kanalizacije 17,25 dinara, ili 0,28 eura.

Isto tako, posljednji podaci Regulatornog tijela za nadzor cijena vode u Tirani kazuju da cijena vode u glavnom gradu Albanije za kategoriju domaćinstva iznosi 45 leka, odnosno 0,32 eura, po metru kubnom uz 11 leka, ili 0,08 UR, za odvod vode, što je ukupno 56 leka, odnosno 0,39 eura.

Bonus video: