Njemci obećali podršku Crnoj Gori u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane

“Svi kapaciteti i kadrovi Instituta stoje vam na raspolaganju. U ovom trenutku možemo ponuditi naše usluge ispitivanja i analize za par odabranih proizvoda koje smatrate značajnim za sektor crnogorske poljoprivrede”, kazao je Hensel
71 pregleda 1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.01.2015. 17:50h

Predstavnici njemačkog Federalnog instituta za procjenu rizika obećali su podršku Crnoj Gori u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

Crnogorska delegacija je, kako je saopšteno, tokom ministarske konferencije posvećene poljoprivredi u Berlinu posjetila Federalni institut.

Minstar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, razgovarao je sa direktorom Instituta, Andreasom Henselom, o konkretnim projektima podrške te institucije u uspostavljanju jedinstvenog sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, akreditovanju referentnih laboratorija i metoda, kao i edukaciji i razmjeni eksperata u toj oblasti.

Hansel je, kako se navodi u saopštrenju, crnogorskoj delegaciji predstavio Institut, poručujući da kapaciteti te ustanove stoje na raspolaganju Crnoj Gori.

“Svi kapaciteti i kadrovi Instituta stoje vam na raspolaganju. U ovom trenutku možemo ponuditi naše usluge ispitivanja i analize za par odabranih proizvoda koje smatrate značajnim za sektor crnogorske poljoprivrede”, kazao je Hensel.

Ivanović je, kako je saopšteno, predložio da se intenziviranje saradnje definiše i potpisivanjem sporazuma.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisala dva memoranduma o razumijevanju sa njemačkim pokrajinama Sarland i Bavarska, na osnovu kojih je realizovana posjeta crnogorskih farmera i pčelara Njemačkoj, dok su pripremljeni nacrti sporazuma sa Donjom Saksonijom i Badem Vitembergom.

“Sporazumi predstavljaju dobru osnovu za saradnju u specifično izabranim oblastima. Stoga predlažem da u narednom periodu potpišemo sporazum između Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Federalnog instituta Njemačke. Osnovni prioriteti treba da budu formiranje sistema bezbjednosti hrane Crne Gore, edukacija na svim nivoima, laboratorijska oprema i akreditacija pojedinih laboratorijskih metoda”, kazao je Ivanović.

On, kako se navodi u saopštenju, očekuje da će posjeta Berlinu predstavljati dobru osnovu za dalju saradnju crnogorskih i njemačkih institucija u pravcu definisanja dalje politike razvoja sektora poljoprivrede, sa akcentom na bezbjednost hrane i zaštitu zdravlja potrošača.

“Očekujem i da će crnogrske kompanije uvidjeti benefite učestvovanja na prestižnom sajmu Zelena nedjelja koji se organizuje svakog januara u Berlinu, promovisati svoje proizvode i crnogorsku poljoprivredu”, kazao je Ivanović.

On je rekao da, imajući u vidu veličinu Crne Gore i razvijenost poljoprivrede, ne treba isključiti mogućnost regionalne saradnje i zajedničkog nastupa na takvim sajmovima u cilju ostvarivanja direktnih kontakata i komunikacije.

To bi, kako je naveo, predstavljalo prvi korak ka izlasku naših proizvoda na evropsko i svjetsko tržište.

„Upravo sada moramo početi sa inicijativom izlaska na druga tržišta, kako bi se naši poljoprivredni proizvođači bliže upoznali sa zahtjevima Evropske unije (EU) i spremno dočekali ulazak u EU”, ocijenio je Ivanović.

Bonus video: