Udruženje inženjera: Odbor povjerilaca Rudnika boksita da izabere Neksan

72 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje inženjera, Foto: Svetlana Mandić
Udruženje inženjera, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.01.2015. 13:10h

Odbor povjerilaca nikšićkih Rudnika boksita sjutra treba da izabere jednog od dva ponuđača za uspostavljanje tromjesečne poslovno-tehničke saradnje, a Udruženje inženjera je na konferenciji za novinare ponovilo da prednost treba dati Neksanu u odnosu na mađarski Vagonimpex.

Radivoje Knežević je ponovio da su Mađari kao garanciju ponudili ugovor o kupovini 450.000 tona rude koji je postao ništavan danom uvođenja stečaja.

"Pošto je žalba koju je vlasnik Vagonipaxa Andraš Raško uputio zbog poništenja ugovora odbijena, sada prijeti tužbom i traži odštetu od milion eura. Prethodnih dana su kao garanciju ponudili iznos jedne bruto zarade u Boksitima od 222.000 eura. Šta ako posle mjesec nastavak saradnje počne uslovljavati sa milion eura odštete, povuče ugovor i nas ostavi na cjedilu”, pitao je Knežević.

Za razliku od Mađara nikšićki Neksan, kome je 15. januara prestao ugovor o tromjesečnoj saradnji tokom koga je lagerovao proizvedenu rudu, a radnicima redovno izmirvao zarade, ponudio je, kako je kazao Knežević garanciju u rudi u vrijednosti od oko tri miliona eura, a prije nekoliko dana dodao je i plaćanje straže u iznosu od oko 30.000 eura mjesečno.

"Svi smo u Bositima, oba sindikata, Udruženje inženjera i radnici saglasni da Neksan treba da produži ugovor na još tri mjeseca“, kazao je Knežević.

Predsjednik Udruženja inženjera Ilija Miljanić kazao je da "strani gazda dolazi u neko preduzeće da bi ga raubovao i da odnese ono što je najbolje".

On je kazao da preostali dio radnika ne smije da bude talac čitavog sistema i da socijalni program ne smije da bude gori od onog što je prethodno realizovan.

Prema riječima Branislava Dačevića interes radnika je da se Boksiti prodaju po što većoj cijeni, pošto je to neminovnost na koju oni ne mogu uticati, kako bi mogli da naplate sva potraživanja.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil kazao je da su obje firme prihvatile predlog ugovora koji im je poslat, ali da je Vagonimpex tražio da obiđe rudokop kako bi se uvjerio da li u zimskom periodu ima dovoljne količine rude. Odluka o izboru ponuđača treba da bude donesena sjutra.

Bonus video: