Ko i kako može da ponudi uslugu snabdijevanja električnom energijom

Otvaranje tržište električne energije u Crnoj Gori od 1. januara omogućilo je i domaćinstvima pravo da biraju snabdjevača strujom, odnosno odaberu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara
66 pregleda 6 komentar(a)
Struja, Foto: Shutterstock
Struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2015. 10:54h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) objavila je osnovne informacije za potencijalne snabdjevače električnom energijom, s obzirom da je od 1. januara otvoreno tržište u Crnoj Gori.

Iz RAE su kazali da, u skladu sa zakonom, snabdijevanje električnom energijom može da obavlja snabdjevač na osnovu licence koju mu je izdao regulator.

“Uslovi za izdavanje licence utvrđeni su zakonom i Pravilima o načinu i uslovima za izdavanje, izmjenu i oduzimanje licenci za obavljanje energetskih djelatnosti. Tim dokumentima je utvrđeno da se licenca za snabdijevanje može izdati preduzeću registrovanom za obavljanje energetske djelatnosti za koju podnosi zahtjev za izdavanje licence i koje ima zaposlene odgovarajuće stručne osposobljenosti”, objasnili su iz RAE.

Energetski subjekat mora da raspolaže finansijskim sredstvima neophodnim za obavljanje energetske djelatnosti ili dostavi dokaze da ih može obezbijediti.

"Snabdjevač može snabdijevati električnom energijom bilo kojeg krajnjeg kupca priključenog na prenosni ili distributivni sistem, samo ako operator prenosnog ili distributivnog sistema, na koji su priključena postrojenja krajnjeg kupca, sam ili na osnovu odluke nadležnog inspektora, utvrdi da postrojenja ispunjavaju uslove za sigurno snabdijevanje"

Licenca se, kako je saopšteno, izdaje na period do 15 godina. Imalac licence, ukoliko želi da nastavi sa obavljenjem djelatnosti, može podnijeti zahtjev za njeno produženje u roku od 60 dana prije isteka važenja.

"RAE je dužna da obavlja nadzor i kontrolu energetskih subjekata u pogledu poštovanja i primjene uslova iz licence. Ukoliko utvrdi da njen imalac postupa protivno tim uslovima ili prestane da ih ispunjava, RAE će sprovesti postupak za privremeno ili oduzimanje licence", rekli su predstavnici regulatora.

Imalac licence je dužan da tokom njenog korišćenja plaća godišnju naknadu. Plaćanje se obavlja kvartalno, u četiri jednake rate.

Licenciranu djelatnost, snabdjevač obavlja u skladu sa pravilima konkurencije, sigurnosti i kvaliteta snabdijevanja i zaštite kupaca.

"Snabdjevač može snabdijevati električnom energijom bilo kojeg krajnjeg kupca priključenog na prenosni ili distributivni sistem, samo ako operator prenosnog ili distributivnog sistema, na koji su priključena postrojenja krajnjeg kupca, sam ili na osnovu odluke nadležnog inspektora, utvrdi da postrojenja ispunjavaju uslove za sigurno snabdijevanje", naveli su iz RAE.

Otvaranje tržište električne energije u Crnoj Gori od 1. januara omogućilo je i domaćinstvima pravo da biraju snabdjevača strujom, odnosno odaberu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara. Tržište električne energije u Crnoj Gori je od 1. januara 2009. godine otvoreno za sve kupce, osim za domaćinstva, čime su oni postali kvalifikovani i stekli pravo da sami biraju snabdjevača.

Iz RAE su objasnili i da glavni, odnosno najveći dio energije za snabdijevanje kupaca, snabdjevač nabavlja na tržištu od proizvođača, trgovaca ili drugih snabdjevača.

"Pored te energije, snabdjevač je dužan da za snabdijevanje kupaca obezbijedi i pripadajući, obavezni udio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije (OIE), u objektima povlašćenih proizvođača", dodali su predstavnici RAE.

Otvaranje tržište električne energije u Crnoj Gori od 1. januara omogućilo je i domaćinstvima pravo da biraju snabdjevača strujom, odnosno odaberu ponudu za snabdijevanje koja im najviše odgovara. Tržište električne energije u Crnoj Gori je od 1. januara 2009. godine otvoreno za sve kupce, osim za domaćinstva, čime su oni postali kvalifikovani i stekli pravo da sami biraju snabdjevača

Obavezni udio energije iz OIE, snabdjevač kupuje od operatora tržišta (COTEE), po cijenama utvrđenim tarifnim sistemom, koji donosi crnogorska Vlada.

"Dodatne troškove vezane za nabavku električne energije iz OIE, snabdjevač je dužan da na računu koji dostavlja krajnjem kupcu, iskaže kao posebnu stavku. Ta stavka - naknada za podsticanje proizvodnje iz OIE, predstavlja dodatak na cijenu električne energije", saopštili su iz RAE.

Kada su u pitanu obaveze snabdjevača, predstavnici RAE su kazali, da je on dužan da na internet strani objavi cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijeva, i da, najmanje jednom godišnje, informacije o pravima kupaca, uključujući i procedure podnošenja i rješavanja prigovora.

"Snabdjevač je dužan da sačini i na internet strani, između ostalog, objavi i program mjera pomoći krajnjim kupcima u ispunjavanju dospjelih ugovornih obaveza, zbog sprječavanja obustave snabdijevanja", naveli su iz RAE.

Prije početka snabdijevanja, snabdjevač je dužan da zaključi i određeni broj ugovora.

Snabdjevač je dužan da krajnje kupce snabdijeva u skladu sa Opštim uslovima za snabdijevanje, koje donosi RAE i koji sadrže način plaćanja, sva prava kupaca u pogledu javnih usluga, način obavještavanja o povećanju naknada prije primjene povećanja i rok za podnošenje prigovora na račun.

Snabdjevač je dužan da plati korišćenje sistema, usluge i naknade operatorima i ostalim subjektima za koje se prikupljaju naknade, po regulisanim cijenama.

"Shodno tome, on je dužan da krajnjim kupcima obračuna i naplati korišćenje prenosnog i distributivnih sistema električne energije, naknade za rad operatora tržišta, za pomoćne usluge, za podsticanje proizvodnje struje iz OIE i druge, po cijenama koje ne mogu biti više od regulisanih", kazali su predstavnici RAE.

Oni su dodali i da je snabdjevač dužan da sa krajnjim kupcem u pisanoj formi zaključi ugovor o snabdijevanju kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Snabdjevač je dužan da kada od kupaca naplaćuje energiju i usluge, to radi isključivo na osnovu računa koji mora biti pregledan i razumljiv, sadrži podatke o izmjerenim veličinama ili odgovarajućem profilu potrošnje i na kojem ili uz koji kupcu dostavlja informaciju o mogućnosti i načinu podnošenja i rješavanja prigovora na račun.

"Snabdjevač je dužan da na internet strani obavještava kupce o svakom povećanju cijena i naknada, blagovremeno i ne kasnije od jednog uobičajenog obračunskog perioda, nakon što to povećanje stupi na snagu", saopštili su iz RAE.

Ukoliko kupac ne prihvata nove uslove snabdijevanja, ima pravo da raskine ugovor.

"Snabdjevač je dužan da svakom kupcu kojeg snabdijeva električnom energijom, omogući promjenu snabdjevača u skladu sa procedurom i uslovima utvrđenim Pravilima o promjeni snabdjevača", naveli su predstavnici RAE.

Oni su dodali da snabdjevač ima pravo na pristup distributivnim mrežama i snabdijevanje kupaca električnom energijom, kao i obračun, fakturisanje i naplatu struje isporučene kupcu. On ima pravo i na obračun i naplatu kamata u skladu sa zakonom i davanje naloga distributeru za isključenje sa mreže kupaca koji neispunjavaju obaveze po ugovoru o snabdijevanju.

"Snabdjevač je dužan da sačini i najmanje jednom godišnje objavi na internet strani broj krajnjih kupaca kojima je bilo obustavljeno snabdijevanje, razloge za to, kao i broj kupaca i strukturu podnijetih i riješenih prigovora", zaključili su iz RAE.

Bonus video: