Kasni zakon o fondu: Kako će biti trošen prihod od nafte

U fond će se slivati dio novca koji država prihoduje od poreza po osnovu dobiti koju će ostvariti kompanije koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Od ukupnog prihoda fondu će pripadati 85 odsto prihoda, a državnom budžetu ostatak od 15 odsto
2 komentar(a)
nafta (Novine), Foto: Arhiva Vijesti
nafta (Novine), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2015. 19:41h

Iako je Vlada trebalo do kraja prošle godine da dostavi Skupštini predlog zakona o fondu za ugljovodonike, sa njegovom izradom kasni .

Kada će taj predlog izvršna vlast utvrditi iz Ministarstva finansija, koje treba da pripremi tekst, za “Vijesti” nijesu mogli da preciziraju.

Skupština je u julu prošle godine usvojila Zakon o porezu na ugljovodonike kojim je predviđeno da se usvoji posebni zakon kojim će se definisati rad fonda za ugljovodonike.

U fond će se slivati dio novca koji država prihoduje od poreza po osnovu dobiti koju će ostvariti kompanije koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Od ukupnog prihoda fondu će pripadati 85 odsto prihoda, a državnom budžetu ostatak od 15 odsto.

Zakon koji treba da se pripremi definisaće način rada fonda i trošenja novca koji će se u njega slivati.

“Ministarstvo finansija je u fazi utvrđivanja koncepta zakona o fondu za ugljovodonike i definisanja njegovih ključnih elemenata, rješenja i instrumenata koji bi se ugradili u tekst zakona. Bilo je predviđeno da se to definiše do 20. decembra prošle godine, nakon čega bi se proslijedio na konsultacije institucijama za koje je predloženo da uđu u sastav nadzornog odbora”, rečeno je u Ministarstvu finansija kojim rukovodi Radoje Žugić.

Kako su objasnili, nakon što domaće institucije usaglase predlog zakona on bi se proslijedio norveškom ministarstvu finansija na davanje savjetodavno-stručnog mišljenja. Konačan predlog bi zatim bio upućen Vladi na razmatranje i usvajanje

U Ministarstvu su ocijenili da je izrada tog akta veoma kompleksna i za crnogorske prilike nedovoljno poznata materija, tako da zakonski rok za njegovu pripremu nije bio kompatibilan složenosti i zahtjevnosti materije koja je njegov predmet.

“Nijesu se još stekli uslovi za potpunu primjenu Zakona o porezu na ugljovodnike, jer se rade podzakonski akti. Tek po zaokruživanju ukupne regulative obezbijediće se pretpostavke za izradu sveobuhvatnog i kvalitetnog okvira za regulisanje svih pitanja funkcionisanja budućeg fonda za ugljovodnike”, objasnili su u Ministarstvu.

Istakli su da će zakon o fondu za ugljovodonike tretirati pitanje upravljanja prihodima od poreza na ugljovodonike koji će biti ostvarivani u značajnim iznosima, pa stoga sa posebnim oprezom treba definisati njihovu raspodjelu i plasman.

Procedura za izbor istraživača nafte još nije završena

Vladina komisija još nije izabrala ponuđača za istraživanje nafte i gasa na 13 blokova u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Iz resora kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić, sredinom novembra prošle godine je najavljeno da još procjenjuju ponude i će izbor partnera završiti do kraja 2014. godine, a da će do prvih istražnih radova doći početkom ove godine.

Nakon što Komisija za evaluaciju završi procjene ponuda, sa izabranim ponuđačima počeće pregovori oko usaglašavanja teksta ugovora o istraživanju. Konačni tekst ugovora biće dostavljen Vladi i Skupštini na odlučivanje.

Na tender su stigle tri ponude koje su poslali konzorcijumi od po dvije kompanije. Prvu ponudu dali su Marathon iz Teksasa i OMV iz Beča, drugu ENI iz Italije i Novatek iz Moskve, a treću grčko-engleski konzorcijum Energean Oil & Gas i Mediterranean Oil & Gas.

Bonus video: