Medojević: Izgradnja autoputa ima ogromni korupcionaški potencijal

"Siguran sam da će "patriote" iz SDP-a reći da je za valutni rizik kriv Zemunski klan i da oni sa ovim novim računom od 57 miliona eura za građane nemaju nikakve veze, ali istina će vrlo brzo biti vidljiva", smatra Medojević
15 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2015. 14:54h

Izgradnja autoputa Bar-Boljare je posao koji u sebi ima ogromni korupcionaški potencijal težak najmanje 500 miliona eura i koji će Crnu Goru uvesti u dužničko ropstvo i bankrot, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On smatra da će taj projekat dovesti u pitanje redovnost isplata plata i penzija i ugroziti samostalnost i nezavisnost zemlje.

"Crnogorska ekonomija i njeni građani su u dramatičnoj krizi, isljučivo zbog loše politike ove vlasti. Neznanje, bahatost, korupcija i veleizdaja vitalnih nacionalnih interesa su dominirajuće karateristike ove Vlade", naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, građani Crne Gore se sigurno sjećaju njegovih upornih pokušaja da od predstavnika Vlade dobije odgovor na pitanje zašto je kredit od Kineza za izgradnju zaobilaznice kanjona Morače i ugradnju "nezasitih aždaja iz vrha režima", ugovoren u američkim dolarima i ko će da snosi valutni rizik koji je ogroman.

"Ni ministar ni njegovi "eksperti", ni niko iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) nije htio da odgovori", rekao je Medojević.

"Vijesti" su objavile da bi veliki pad eura u odnosu na američki dolar posljednjih mjeseci, mogao dodatno da utiče na crnogorsku ekonomiju i održivost državnih finansija zbog toga što je Vlada u oktobru sa kineskom Eksim bankom potpisala ugovor o kreditu za autoput u dolarima.

Na dan potpisivanja ugovora o kreditu 30. oktobra prošle godine od 944 miliona dolata, jedan euro je vrijedio 1,27 dolara, a sada 1,18 dolara. Tada je ukupno zajam vrijedio 743 miliona eura, a sada 800 miliona eura.

"Siguran sam da će "patriote" iz SDP-a reći da je za valutni rizik kriv Zemunski klan i da oni sa ovim novim računom od 57 miliona eura za građane nemaju nikakve veze, ali istina će vrlo brzo biti vidljiva", smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, transakcija sa kineskim kreditom i izgradnjom 42 kilometra zaobilaznice oko kanjona Morače i ugradnjom od 500 miliona eura "izdajnika iz vrha režima", finalni je udarac državi Crnoj Gori, njenom budžetu, standardu građana i njenom razvoju.

"Zato se PzP zalaze za hitno formiranje prelazne Vlade koja će hitnim mjerama morati da spašava i narod i državu od nezajažljivih korupcionaških apetita DPS-a i SDP-a i njihove namjere da unište i svaku nadu da Crna Gora može biti normalna održiva država", rekao je Medojević.

Tu izvjesnu tragediju i dužničko ropstvo države, kako je dodao, jedino mogu spriječiti građani Crne Gore masovnim protestima koje će voditi istinska demokratska opozicija tom izdajničkom sistemu.

Ugovorom o izgradnji sa kineskim izvođačem predviđeno je da će 41 kilometar autoputa od Smokovca do Mateševa koštati 809 miliona eura i da će on biti plaćen iz kineskog kredita, najmanje 85 odsto, a ostali iznos direktno iz budžeta. U ugovoru o izgradnji je predviđeno da se ovaj iznos izvođaču plaća u eurima ili dolarima ali po kursu na dan potpisivanja ugovora.

U ugovoru o kreditu plaćanja su svugdje navedena u dolarima uz kamatu od dva odsto, međutim ministar finansija Radoje Žugić je nedavno u parlamentu kazao da postoji mogućnost da se kineski kredit prebaci u eure.

Bonus video: