Poništen tender EKIP-a jer nije po zakonu

EKIP je tenderom tražio ponuđača za izradu centralizovane baze podataka objekata komunikacione strukture, koja omogućava integraciju sa pristupnim podacima
0 komentar(a)
EKIP, Zoran Sekulić, Foto: Savo Prelević
EKIP, Zoran Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2015. 19:02h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Winsoft iz Podgorice i po službenoj dužnosti poništila tender Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Njime je tražena nabavka usluge izrade centralizovane georefirencirane baze podataka objekata komunikacione strukture, koja omogućava integraciju sa pristupnim podacima.

Državna komisija je kazala Agenciji, na čijem se čelu nalazi Zoran Sekulić, da je učinila bitnu povredu odredbe Zakona o javnim nabavkama (ZJN) budući da je jednom tačkom uputstava ponuđačima iz tenderske dokumentacije bio predviđen uslov za učešće u postupku nabavke u pogledu stručne osposobljenosti, koji nije previđen Zakonom o javnim nabavkama.

Zakonom je, naime, predviđeno da se za provjeru tehničke opremljenosti ponuđača stavi na uvid dokaz o njegovim raspoloživim kapacitetima, a ne dokaz o iskustvu ponuđača na realizaciji određenih projekata (što znači dokaz o stručnoj osposobljenosti), a što je u ovom slučaju konkreto i urađeno.

Zbog toga je državna komisija utvrdila neusaglašenost poziva za javno nadmetanje i dijela uputstva ponuđačima iz pobijane tenderske dokumentacije sa odredbama ZJN, zbog čega je poništila sporni dio tenderske dokumentacije, a po službenoj dužnosti i ovaj tender Agencije u cjelosti.

Bonus video: