90,5 ODSTO U MOBILNIM MREŽAMA

Prenijeto preko 13.000 brojeva, najviše u Telekom

„U fiksnoj telefoniji skoro 1,26 hiljada brojeva je prenešeno iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma u M:tel, a dva pretplatnika su svoj telefonski broj prenijeli iz M:tel-a u Crnogorski Telekom“
109 pregleda 0 komentar(a)
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 15:49h

Uslugu prenosivosti brojeva u Crnoj Gori do sada je iskoristilo 13,34 hiljade pretplatnika, od čega 90,5 odsto u mobilnim mrežama, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Zoran Sekulić.

Sekulić je agenciji Mina-business kazao da je od ukupnog broja prenijetih brojeva, 12,08 hiljada prenijeto u mobilnim, a 1,26 hiljada u fiksnim mrežama.

„U fiksnoj telefoniji skoro 1,26 hiljada brojeva je prenešeno iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma u M:tel, a dva pretplatnika su svoj telefonski broj prenijeli iz M:tel-a u Crnogorski Telekom“, rekao je Sekulić.

U mobilnim mrežama najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma oko 5,54 hiljade brojeva ili 46 odsto, zatim u M:tel, 3,88 hiljada ili 32 odsto, dok je u Telenor prenešeno 2,66 hiljada brojeva ili 22 odsto.

„Od ukupnog broja prenijetih brojeva, najviše je prenešeno iz Telenora 6,08 hiljada brojeva ili 50 odsto, iz mobilne mreže Crnogorskog Telekoma 3,5 hiljada ili 29 odsto i iz M:tel-a 2,49 hiljada brojeva ili 21 odsto“, precizirao je Sekulić.

Uslugu prenosa telefonskih brojeva operatori u Crnoj Gori su počeli da pružaju 1.decembra 2011. godine.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži postojeći telefonski broj pri promjeni operatora. Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Sekulić je podsjetio da usluga prenosivosti telefonskih brojeva treba da, kroz pospješivanje konkurencije, obezbjedi pretplatnicima povoljnije uslove korišćenja usluga i povećanje kvaliteta usluga. „Operatori suočeni sa mogućnošću prenosivosti broja moraju kontinurano poboljšavati svoje usluge, te da bi zadržali postojeće i pridobili nove pretplatnike operatori trebaju da snize cijene usluga koje pružaju, povećavaju njihov kvalitet, povećaju količinu saobraćaja koji se ne naplaćuje i slično“, zaključio je Sekulić.