Sekulić: Realne mogućnosti za ulazak četvrtog operatora

"U registar operatora elektronskih komunikacija, koji vodi EKIP, upisano je 60 operatera. Kada je u pitanju ulazak novog operatera u segment mobilnih usluga, EKIP ima često iskazana interesovanja od kompanija koje razmatraju mogućnosti za ulazak na naše tržište"
8 komentar(a)
telefon, mobilni internet, Foto: Shutterstock.com
telefon, mobilni internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.01.2015. 10:20h

Postoje realne mogućnosti da mobilne usluge na crnogorskom tržištu u ovoj godini počne da pruža četvrti operater, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Zoran Sekulić.

"Novi operater mogao bi da pospješi investicije, konkurenciju i ponudi nove i već postojeće servise po još povoljnijim uslovima za krajnje korisnike", rekao je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao da su kroz implementaciju zakonskog okvira i strategija stvoreni dobri uslovi za ulazak novih operatera na crnogorsko tržište elektronskih komunikacija.

"U registar operatora elektronskih komunikacija, koji vodi EKIP, upisano je 60 operatera. Kada je u pitanju ulazak novog operatera u segment mobilnih usluga, EKIP ima često iskazana interesovanja od kompanija koje razmatraju mogućnosti za ulazak na naše tržište. Preduslovi za takvo interesovanje i ulazak četvrtog operatera mobilnih usluga su takođe stvoreni", naveo je Sekulić.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini intenzivirane su aktivnosti vezane za proces prelaska sa analogne na digitalnu zemljsku televiziju.

"Nakon završenog procesa digitalizacije, a usljed efikasnije upotrebe radio-frekvencijskog spektra od radio-difuznih emitera, doći će do oslobađanja značajnih frekvencijskih resursa, izvanrednih propagacionih karakteristika, koje će biti iskorišćene za implementaciju novih tehnologija za realizaciju mobilnih radio-komunikacionih sistema u opsegu 790-862 megaherca (MHz)", rekao je Sekulić.

On je podsjetio da je Vlada sredinom prošle godine donijela Plan namjene radio-frekvencijskog spektra kojim je taj dio opsega namijenjen za mobilnu radio-komunikacionu službu. EKIP je na osnovu tog Plana donio odgovarajuće planove raspodjele.

"Valorizacijom oslobođenog dijela spektra opsega 790-862 MHz, ostvariće se maksimalni benefiti za društvo u cjelini, doprinijeće se ekonomskom razvoju Crne Gore i ostvarivanju ciljeva definisanih Strategijom razvoja informacionog društva u periodu od 2012. do naredne godine, koji između ostalog podrazumijevaju i obezbjeđivanje mobilnih širokopojasnih usluga i u slabo naseljenim i ruralnim oblastima na ekonomski efikasan način", rekao je Sekulić.

Kako je Zakonom o digitalnoj radio-difuziji kao konačan datum za gašenje analognog i prelazak na digitalno emitovanje utvrđen 17. jun ove godine, EKIP će, kako je naveo Sekulić, shodno zakonskim nadležnostima, tokom ove godine pokrenuti i uspješno završiti proces dodjele radio-frekvencijskog spektra koji će postati slobodan u opsegu 800 MHz, kao i resursa koji su već slobodni u opsegu 2,6 GHz.

"Tokom ove godine biće raspisan javni postupak za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koji predstavlja jedan od uslova za eventualni ulazak novog mobilnog mrežnog operatora", kazao je Sekulić.

On je podsjetio da osim mobilnih mrežnih operatera (MNO) postoje i mobilni virtuelni mrežni operateri (MVNO).

"Naime, MVNO je operater mobilnih komunikacionih usluga kome nije dodijeljen radio-frekvencijski spektar i koji ne posjeduje sopstvenu mrežnu infrastrukturu posredstvom koje pruža mobilne usluge. MVNO pruža servise preko mreže jednog ili više MNO na osnovu ugovora o pristupu servisima", objasnio je Sekulić.

Biznis model MVNO operatera se bazira na prodaji servisa kupljenih od MNO operatera na veleprodajnom nivou po maloprodajnim cijanama koje on formira autonomno.

EKIP je, prema riječima Sekulića, stvorio regulatorne uslove za ulazak i komercijalni rad mobilnih virtuelnih mrežnih operatera.

"Shodno tim uslovima, Pronto-tel Company Budva je krajem prošle godine obavila doregistraciju kod EKIP-a u cilju sticanja statusa mobilnog virtuelnog operatera, a njihov početak komercijalnih aktivnosti očekujemo ove godine", saopštio je Sekulić.

Komentarišući cijene usluga koje operateri pružaju crnogorskim građanima, Sekulić je naveo da je EKIP u segmentu usluga fiksne mreže, nakon sprovedenih analiza tržišta, primijenio metodologiju odvojenog i troškovnog računovodstva i Crnogorskom Telekomu nametno obavezu sniženja cijena koje je stupilo na snagu 1. decembra prošle godine.

Sekulić je rekao da se praćenje cijena usluga mobilne telefonije koje pružaju operatori u Crnoj Gori obavlja korišćenjem opšte prihvaćene metodologije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja se odnosi na izračunavanje takozvanih korpi usluga telekomunikacionih servisa.

Metodologijom se definišu tri OECD korpe mobilne telefonije, za kategorije korisnika takozvanog niskog, srednjeg i visokog nivoa potrošnje.

"Analizom trenda kretanja cijena OECD korpi usluga u mobilnoj telefoniji tokom prethodnog trogodišnjeg perioda može se zaključiti da je prisutno kontinuirano smanjenje nivoa cijena javno dostupnih telefonskih usluga koje nude operateri mobilnih mreža, naročito u slučaju takozvane prosječne korpe usluga srednjeg nivoa potrošnje, koja je sa 17 eura smanjena na 12,1 eura i u slučaju prosječne korpe usluga visokog nivoa potrošnje, koja je sa 31 eura smanjena na 22,73 eura", saopštio je Sekulić.

Prema analizama EKIP-a, kako je rekao, i međunarodnim izvještajima cijene elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori su uglavnom ispod ili na nivou prosjeka regiona i Evropske unije (EU).

"To se ne odnosi i na cijene usluga rominga koje smatramo izuzetno visokim u odnosu na cijene tih usluga u EU. EKIP je zbog toga, u saradnji sa regulatornim agencijama regiona pokrenula proceduru koja će dovesti do sniženja cijena roming usluga u regionu. Krajnji cilj je da cijene usluga rominga u Crnoj Gori ne budu veće od cijena tih usluga u EU", rekao je Sekulić.

Cijene rominga će se smanjiti u tri koraka

Predstavnici nadležnih ministarstava Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije potpisali su krajem septembra u Budvi Sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Nadležna ministarstva zemalja potpisnica sporazuma saglasila su se da cijene usluga rominga snize do nivoa cijena koje važe u EU, kao i da nadležna ministarstva u roku od 30 dana od dana potpisivanja Sporazuma pokrenu procedure dopune zakona o elektronskim komunikacijama zemalja potpisnica, kako bi se cijene roming usluga u zemljama potpisnicama regulisale na recipročnoj osnovi.

U skladu sa tom odredbom EKIP je Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije dostavio predlog izmjena i dopuna Zakona o elektronskim komunikacijama.

"Sada se očekuje da Ministarstvo pokrene proceduru za izmjenu zakona, kako bi se EKIP-u omogućilo da operaterima naloži primjenu nižih cijena usluga rominga", objasnio je Sekulić.

On je kazao da su se na sastanku održanom u Beogradu 10. decembra prošle godine, zemlje potpisnice izjasnile za fazno snižavanje cijena roming usluga u tri koraka.

EKIP je predlagao da se cijene rominga odmah snize na nivo koji trenutno važi u EU.

“Cijene rominga će se smanjiti u tri koraka i to tako da će prvo sniženje cijena početi da se primjenjuje 30. juna ove godine, drugo 30. juna naredne, a treće 30. juna 2017. godine kada bi se postigla sadašnja cijena roming usluga u EU”, rekao je Sekulić.

EKIP očekuje da Skupština u prvom kvartalu ove godine usvoji izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama, kako bi regulator mogao operatorima mobilnih usluga da naloži primjenu nižih cijena usluga rominga.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Sekulić je naveo sprovođenje postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 790-862 MHz, praćenje implementacije regulatornih mjera koje je EKIP naložio operaterima, izbor operatora Univerzalnog servisa za novi petogodišnji period i sniženje cijena roming usluge.

"U cilju obezbjeđivanja sigurnog i predvidivog regulatornog ambijenta, a imajući u vidu da kod dva od tri postojeća mobilna operatora u Crnoj Gori odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1800 MHz i za dio resursa iz opsega 2100 MHz ističu krajem naredne godine, odnosno početkom 2017, razmatramo mogućnost da se proces ponovne dodjele radio-frekvencija organizuje znatno prije isteka postojećih odobrenja", naveo je Sekulić.

S obzirom na to da je javno nadmetanje, posebno ukoliko se sprovodi u formatu aukcije, veoma složen i skup proces, EKIP, kako je kazao Sekulić, razmatra sve aspekte za sprovođenje multiband aukcije, koja bi obuhvatila sve navedene opsege.

EKIP je u 2013. i prošloj godini završio drugi krug analize sedam relevantnih tržišta i operaterima, koji su proglašeni za operatere sa značajnom tržišnom snagom na tim tržištima, nametnula regulatorme mjere.

"U toku ove godine EKIP će obaviti drugi krug analize pet dodatnih relevantnih tržišta", najavio je Sekulić.

On je podsjetio da je EKIP u januaru 2011. godine rješenjem odredio Telenor i Teleinfo za operatere Univerzalnog servisa. Telenor je određen za operatera Univerzalnog servisa koji obezbjeđuje pristup elektronskoj komunikacionoj mreži i pruža usluge telefonskih poziva i pristupa internetu, dok je Teleinfo određen za pružanje usluge Univerzalne službe informacija i Univerzalnog imenika.

"Rješenjem je određeno da ovi operateri usluge pružaju do januara naredne godine. Agencija planira da u toku drugog kvartala ove godine raspiše javni konkurs za izbor operatera Univerzalnog servisa na period od pet godina", kazao je Sekulić.

Bonus video: