Mađari ili Neksan? Ko će preuzeti Boksite, znaće se za 10 dana

Poslovni partner imaće obavezu da tri mjeseca isplaćuje plate i sve troškove i preuzme rudu
65 pregleda 2 komentar(a)
boksiti, Foto: Ivan Petrušić
boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.01.2015. 19:35h

Stečajni upravnik Rudnika boksita Zdravko Cicmil poslao je 30. decembra nikšićkom Neksanu i mađarskom Vagon impexu predlog ugovora o preuzimanju proizvodnje u Boksitima.

Ukoliko kompanije prihvate predlog, do 15. januara biće donijeta odluka da li će i sa kime biti zaključen ugovor na tri mjeseca. Ponuđač će u tom periodu biti obavezan da isplaćuje zarade, snosi sve ostale troškove i preuzme rudu.

„Nacrt ugovora se ne razlikuje mnogo od njihove ponude, samo što smo dali konkretnije uslove i odredili sve njihove obaveze, poput izmirivanja zarada, da prime sve radnike, da prosječna plata bude obračunata za posljednjih šest mjeseci kad smo radili, da izmire sve doprinose, ali i uslove koliko će se rude proizvoditi i kog kvaliteta”, kazao je Cicmil “Vijestima”.

Obje firme su se prijavom na oglas o poslovno tehničkoj saradnji obavezale da neće umanjiti stečajnu masu i da će proizvoditi mjesečno oko 25 hiljada tona rude.

Stečajna uprava i Ministarstvo ekonomije treba da riješe pitanje koncesije prije prodaje Rudnika

Neksan je ponudio da prosječna plata bude na nivou zarada iz prethodna tri mjeseca, a Vagon impex iz prethodnih šest mjeseci. Sindikatima i Udruženju inženjera više odgovora ponuda Neksana, kojeg bi voljeli da vide i kao budućeg vlasnika Boksita.

„Za praznike ne radimo, a onda će posao biti nastavljen do 15. januara, da se poštuje prethodno sklopljeni ugovor”, kazao je Cicmil.

Cicmil

Neksan Miodraga-Dake Davidovića je od maja do kraja avgusta imao ugovor o kupovini rude iz Boksita. Nakon dva neuspjela oglasa o prodaji imovine Boksita, sa Neksanom je sredinom oktobra sklopljen novi tromjesečni ugovor.

Imovina Boksita je na prvom oglasu nuđena po početnoj cijeni od 14 miliona eura, pa je snižena na 10,74 miliona. Na trećem oglasu je bila 9,5 miliona.

“Novi oglas za sada neću raspisivati. Prvo da vidimo šta će biti sa ovim ugovorom i kako ćemo sa Ministarstvom ekonomije riješiti pitanje koncesije. Bilo bi komplikovana prodavati imovinu Rudnika bez koncesija”, kazao je Cicmil.

Stečaj u Boksitima uveden je na zahtjev CKB-a u novembru 2013. zbog duga od milion i po. Dugovi preduzeća, kojim su do stečaja upravljali Vlada i ruski CEAC, iznose preko 130 miliona eura.

Možda nakon prodaje ne bude ni za sve dugove radnicima

Ukupno prijavljenih potraživanja od Boksita ima oko 130 miliona eura. U prvom isplatnom redu od 3,34 miliona eura, koliko potražuju radnici, priznato je 3,21 milion. U drugom isplatnom redu je dug Opštini Nikšić od 543 hiljade i Poreskoj upravi od 11,65 miliona, dok su u trećem svi ostali gdje je prijavljeno 87 a priznato 71,4 miliona.

Međutim, Samostalni sindikat Boksita tužio je firmu za oko 6,2 miliona eura. Potraživanje se odnosi na 14 zarada koje nijesu isplaćene radnicima za godinu i dva mjeseca prije uvođenja stečaja, dok se 170 hiljada odnosi na naknade koje je to preduzeće trebalo da isplati sindikatu. Radnicima je u trećem isplatnom redu priznato 2,55 miliona, ali kada se firma proda, novca neće biti za taj isplatni red.

Ukoliko se nastavi snižavanje cijene za prodaju imovine, a tužba Sindikata bude usvojena, novca može prifaliti i za kompletnu isplatu prvog reda.

Bonus video: