Pri uknjižbi nekretnina neće biti upisa sa građevinskom dozvolom

Kratko uputstvo za domaće i strane investitore za ulaganje u Evropsku Crnu Goru
510 pregleda 5 komentar(a)
Mladen Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Mladen Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.12.2014. 08:25h

Kada sam u dnevnom listu Vijesti objavio Potjernicu za Rješenjem na osnovu koga mi je još 2005.godine na mojim nepokretnostima upisan teret – Zabrana otudjenja i opterecenja, i za koje niko u Upravi za nekretnine Evropske Crna Gore ne zna gdje je Rješenje i koje ne postoji prema Ministarstvu finansija Evropske Crne Gore kao drugostepenom organu, ali ni jedan ni drugi organ neće da izbriše taj teret, počeo sam da gubim nadu u institucije Evropske Crne Gore. Međutim, pojavio se tračak nade. Slučajno se pogodilo, da se 2 dana nakon objavljivanja moje Potjernice, u istom dnevnom listu oglasio Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević sa intervjuom pod naslovom “Pri uknjižbi nekretnina neće biti upisa bez građevinske dozvole” Posle ovoga genijalnog otkrića direktora Uprave za nekretnine Evropske Crne Gore u drugoj deceniji 21. vijeka, da se objekat ne može uknjižiti bez građevinske dozvole, riješio sam da iskoristim ovu eksploziju vladavine prava i ovaj najavljeni trijumf pravne države nad bezakonjem. Jer ako se više objekat ne može uknjižiti bez građevinske dozvole, onda građanin koji posjeduje građevinsku dozvolu ne mora da brine da mu objekat neće biti uknjižen.

Pa tako podnosim direktno direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću za moj hotel:

Javni Zahtjev za uknjižbu nekretnine

U prilogu dostavljam:

- Zahtjev za uknjižbu objekta (hotela) koji sam podnio

13.06.2012.godine PJ Kolašin - Uprava za nekretnine i koji zaveden

pod brojem 953/237-2/12

- Građevinsku dozvolu za moj hotel broj: 05-639/UP od 01.12.2008.godine koju mi je izdala Opština Kolašin – slijedi Dispozitiv građevinske dozvole:

- Građevinsku dozvolu za ogradu oko hotela broj: 05-833/UP od 15.12.2009.godine koju mi je izdala Opština Kolašin – slijedi Dispozitiv građevinske dozvole:

Zahtjev za uknjižbu podnosim javno sa pratećom dokumentacijom da bi čitava javnost bila obaviještena o razmjerama i stepenu raspada pravnog sistema u Crnoj Gori.

Nakon podnošenja Zahtjeva za uknjižbu 13.juna 2012.godine, dva puta Uprava za nekretnine – PJ Kolašin odbija da mi uknjiži objekat i dva puta drugostepeni organ - Ministarstvo finansija usvaja moju žalbu i poništava Rješenje Uprave za nekretnine PJ Kolašin. A sada želim da prezentujem javnosti kako to izgleda uživo:

PRVI PUT: Iz Obrazloženja Rješenja Ministarstva finansija br. 07-2-1385/1-2012 od 21.12.2012.godine kojim se moja žalba uvažav, a Rješenje Kolašinskog katastra poništava:

Dakle, Uprava za nekretnine – PJ Kolašin prilikom odlučivanja o uknjižbi moga hotela “ne cijeni” odnosno ne uzima u obzir da ja posjedujem građevinsku dozvolu. Da li vjerujete građani Evropske Crne Gore da u Rješenju kojim se odbija moj Zahtjev za uknjižbu hotela donosioc Rješenja tada Savjetnik Direktora Uprave za nekretnine, a sada unaprijeđena u gradonačelnika Evropskog Kolašina Vuksanović Željka – JEDNOM JEDINOM RIJEČJU NE SPOMINJE DA POSJEDUJEM I DA SAM PRILOŽIO GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA HOTEL, GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA OGRADU OKO HOTELA I GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA PRISTUPNI PUT HOTELU.

Inače, rečenica “Istovremeno organ ne objašnjava na osnovu kojeg akta je izvršen upis tereta i ograničenja” znači da se i prije nego što sam u dnevnom listu Vijesti objavio javnu Potjernicu za Rješenjem o upisu tereta i ograničenja, Ministarstvo finansija se još 2012.godine dalo u potjeru za tim istim Rješenjem.

DRUGI PUT nakon godinu i po dana: Ponovo Kolašinski katastar donosi Rješenje kojim odbija moj Zahtjev za upis hotela potpuno ignorišući uputstva iz Obrazloženja Rješenja Ministarstva finansija.

Iz Obrazloženja Rješenja Ministarstva finansija br. 07-2-1385/2012 od 02.04.2014.godine.: Opet Uprava za nekretnine – PJ Kolašin prilikom odlučivanja o uknjižbi moga hotela “ne cijeni” odnosno ne uzima u obzir da ja posjedujem građevinsku dozvolu i drugi put Ministarstvo Finansija eksplicitno kaže da je katastar prekršio zakon.

Kada vam se ovakve stvari dešavaju u jednoj evropskoj državi na početku 21.vijeka počinjete da se preispitujete i postajete samokritični. Da nije greška do mene?

I u tome mome razmišljanju i molitvama ja upalim televizor, kad na televiziji - Predsjednik Evropske Crne Gore Filip Vujanović. Povod - 23. decembra 2014.godine, 10 jubilarna dodjela nagrada iz oblasti turizma. Kolašinci pričaju da je bilo fino vidjeti –bio je pun parking, visoke zvanice na čelu sa Predsjednikom Evropske Crne Gore Filipom Vujanovićem. Naizgled, poštovani građani Evropske Crne Gore - nebitna činjenica. Ali meni nije. U svome govoru Predsjednik Crne Gore reče kako se dobro osjeća i kako je Evropska Crna Gora shvatila gdje je pogriješila u svojoj turističkoj ponudi - treba ponovo staviti u funkciju zaboravljene i uništene, a nekada nadaleko čuvene hotele Turjak, Lokve i hotel na Plavskom jezeru, a razlog više je što za to nije potrebno uložiti puno – da bi vratili puno. U meni poče naglo da se budi nada. Jer ako Evropska Crna Gora planira da za male pare ponovo pokrene svoje nekada čuvene hotele Turjak i Lokve i hotel na Plavskom jezeru, onda će moj hotel gdje ne treba ništa da se ulaže i koji je opremljen do vrpce - jedva dočekati.

Jer to ne obećava bilo ko - nego Predsjednik Evropske Crne Gore. Odmah nakon toga, Predsjednik reče – posebna mu je čast što se 10. jubilarna dodjela nagrada iz oblasti turizma održava – U KOLAŠINU – U HOTELU LIPKA.

Meni ispade daljinski upravljač za televizor iz ruke. Pitate se građani Evropske Crne Gore – Zašto?

Zato što se Hotel Lipka nalazi na samo 100 metara od moga hotela koji od 2012.godine pokušavam da uknjižim i ne uspijevam, jer posjedujem građevinsku dozvolu, koja se “ne cijeni”, i na kome je od 17.novembra 2005.godine bez ikakvog Rješenja upisana zabrana otuđenja i opterećenja. I ja pomislim – moje molitve su uslišene - jer mi je sinula ideja. Otići ću u Kolašinski katastar. Prvo ću da provjerim da li su moje nepokretnosti i dalje na mom imenu, da mi nije upisan neki novi teret, hipoteka kao sredstvo obezbeđenja za nečiji tuđi kredit ili nedaj bože da se neko drugi nije upisao kao vlasnik mojih nepokretnosti, a da ja o tome - nemam pojma. Onda ću da provjerim i da se posavjetujem sa zaposlenima u katastru Kolašin i opštini Kolašin - kako je Hotel Lipka dobio građevinsku dozvolu, kako se uknjižio, kako je posle tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole - počeo da radi 1.decembra 2014.godine. Pa neće valjda Predsjednik jedne evropske države da izjavi da se dobro osjeća, kako reče naš Predsjednik Filip Vujanović, i da dozvoli da se dodjeljuju nagrade u objektu bez građevinske dozvole, odnosno bez tehničkog prijema i upotrebne dozvole, i da je kao takav 1.decembra 2014.godine pušten u rad.

Kada sam otišao u katastar u Kolašin - čekalo me je prijatno iznenađenje.

E kako sam se građani Evropske Crne Gore obradovao kad sam vidio da je i dalje sve na mome imenu, da mi nije upisan neki novi teret ili hipoteka kao sredstvo obezbeđenja za nečiji tuđi kredit opisat Vam ne mogu. Pa pomislih - ovolika sreća neće izaći na dobro.

Moja slutnja, ali i moja samokritika i preispitivanje je bilo opravdano, jer u katastru Kolašin piše da je Hotel Lipka – “Objekat u izgradnji”.

I tada sam shvatio - ja sam pogriješio što sam tražio i dobio građevinsku dozvolu i što sam prije toga da bih je dobio uplatio opštini Kolašin ogromne pare za komunalije. Jer da bi dobili građevinsku dozvolu, skoro svi građani Evropske Crne Gore moraju da uplate opštini dovođenje struje, vode i ostalih komunalija. Trebao sam da ostavim “Objekat u izgradnji”, dobio bih dozvolu za rad i ne bi bilo nikakvih problema, a sebi bi uštedeo vrijeme i novac. Sada bi neki zli jezici rekli da ću proći kao Rusi i kao Norvežani sa “Malom Norveškom” u Košinu i da sam zbog toga i dobio građevinsku dozvolu od Opštine Evropski Kolašin, samo da bih uplatio komunalije, a da bi za dobijanje upotrebne dozvole i dozvole za rad morao da uplatim, ili isplatim, još neke “komunalije”. Ali, ja ne mislim tako. Ja vjerujem u institucije Evropske Crne Gore. Očigledno sam ja pogriješio u izboru procedure za dobijanje dozvole da radim u Evropskom Kolašinu u Evropskoj Crnoj Gori.

Poučen ovim otkrićem, kada sam konačno shvatio gdje sam pogriješio, sastavio sam jedno kratko uputstvo koje objavljujem javno za domaće investitore, a molim ambasadore i konzule stranih država koji su na službi u Evropskoj Crnoj Gori da ga proslijede potencijalnim investitorima iz njihovih država. Slijedi:

KRATKO UPUTSTVO ZA DOMAĆE I STRANE INVESTITORE

za ulaganje u Evropsku Crnu Goru

Poštovani domaći i strani investitori, Evropska Crna Gora Vam otvara vrata i pruža Vam punu podršku da ulažete u našu državu, posebno u Opštinu Kolašin.

U svakoj drugoj državi na svijetu u kojoj hoćete da uložite Vaš novac, lokalna administracija će Vas maltretirati sa izradom urbanističko-tehničke dokumentacije, plus da uplatite komunalije da biste dobili građevinsku dozvolu. Nakon toga u svim drugim državama slijedi na osnovu građevinske dozvole uknjižba objekta, pa tehnički prijem, pa upotrebna dozvola, pa dozvola za rada vaše investicije. Poštedite sebe nepotrebnih troškova novca i vremena i ulažite u Evropsku Crnu Goru posebno u Opštinu Kolašin.

Evropska Crna Gora i grad Kolašin nudi u svjetskim razmjerama unikatnu i jedinstvenu proceduru za Vaše investicije.

Građevinska dozvola Vam nije potrebna. U Upravi za nekretnine Evropske Crne Gore građavinska dozvola se “ne cijeni” i ako ste je dobili – odmah je poništite i tražite pare nazad. Time ćete uštedjeti vrijeme i ogromnu sumu novca na izradu urbanističko-tehničke dokumentacije, plus ušteda na uplati komunalija. I mislili ste da je tu kraj – ne. Da biste obavljali svoju djelatnost u Evropskoj Crnoj Gori ne treba Vam ni upotrebna dozvola. Ne vjerujete? Zvuči nevjerovatno – ali provjerite - primjer Hotel Lipka u Kolašinu. Malo je teže, ali se može provjeriti i putem interneta. Potrebno je samo da Vaš objekat bude “Objekat u izgradnji” i odmah dobijate dozvolu za rad i možete da počnete da radite.

Kako?

Za sve potrebne informacije se obratite:

1. Direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću;

2. Gradonačelniku Evropskog Kolašina Vuksanović Željki;

3. Predsjedniku Evropske Crne Gore Filipu Vujanoviću;

4. Recepciji Hotela LIPKA u Kolašinu.

Privrednik

Bulatović Mladen

Bonus video: