Brajović: U narednoj godini početak radova na autoputu

On je rekao da su obavijestili Vladu Kine o svim obavezama koje je Crna Gora ispunila i sada svakodnevno razgovaraju sa predstavnicima kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) o obavezama koje treba da ispune kad je u pitanju dostavljanje preliminarnog plana radova
180 pregleda 5 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.12.2014. 12:27h

Radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar - Boljare i realizacija potpisanih ugovora počeće u narednoj godini nakon što budu ispunjeni dodatni uslovi, najavio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović. On je rekao da su obavijestili Vladu Kine o svim obavezama koje je Crna Gora ispunila i sada svakodnevno razgovaraju sa predstavnicima kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) o obavezama koje treba da ispune kad je u pitanju dostavljanje preliminarnog plana radova.

“Nakon toga se dostavljaju garancije i matične kompanije i za dobro izvršenje posla i garancije za avans, nakon čega mi uplaćujemo avans i radovi počinju”, rekao je Brajović na godišnjoj konferenciji za novinare. On je naveo da 60-ak inženjera iz Kine u Crnoj Gori rade na projektu.

“Oni nas uvjeravaju da su potpuno spremni da odmah počnu sa realizacijom projekta, odnosno odmah počinju pripremni radovi, a šest do devet mjeseci treba za projektovanje, a sa radom kapitalnih projekata počeće se vrlo brzo”, precizirao je Brajović. Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Brajović

Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država. Skupština je 8. decembra izglasala Zakon o autoputu, čime je ispunjen osnovni pravni preduslov za početak realizacije tih ugovora. Brajović je rekao da je Ministarstvo zadovoljno postignutim rezultatima, jer su se privele kraju aktivnosti na značajnim projektima, od nabavke brodova, uvođenja i razrade novih modernih vozova, stvaranje preduslova za gradnju autoputa, zaobilaznica, sanacija mostova i tunela na crnogorskim putevima.

“Radili smo i na zakonskim rješenjima u svim resorima u cilju stvaranja osnova za kvalitetnije funkcionisanje saobraćajnog sistema u Crnoj Gori”, rekao je Brajović. Uspješno su, kako je precizirao, završeni i otvoreni za saobraćaj, između ostalih, obilaznica oko Golubovaca duga 3,6 kilometara (km) i vrijedna 4,2 miliona eura, treća traka u Kusidima na putu Nikšić - Vilusi duga 5,5 km od čega treća traka 2,7 km vrijednosti 2,4 miliona eura, obilaznica Nikšić – dionica od naselja Grebice do Vidrovana deset km oko 8,8 miliona eura i sanacija tunela Tivran četiri miliona eura. “Podaci pokazuju da je za ove namjene u posljednjoj deceniji država uložila preko 300 miliona eura, što je doprinijelo opštem utisku da je stanje na državnim putevima bolje”, kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, značajno je povećanje broja putnika na relaciji Podgorica – Nikšić, odnosno 25 hiljada mjesečno, što je rezultat rekonstrukcije pruge.

“U prvih 11 mjeseci prevezeno je 900 hiljada putnika u lokalnom saobraćaju, što je 270 hiljada više nego prošle godine. Smanjen je broj putnika u međunarodnom saobraćaju sa 250 hiljada na 120 hiljada, uzrokovano oštećenjem pruge u Srbiji nakon poplava”, precizirao je Brajović.

Kada je riječ o vazdušnom saobraćaju, crnogorski aerodromi i dalje bilježe rast broja putnika. “U odnosu na prošlu godinu kada je na aerodromima Tivat i Podgorica opsluženo 1,6 miliona putnika, ove godine će taj rezultat biti premašen preko tri odsto”, najavio je Brajović. On je podsjetio da pod crnogorskom zastavom plove svjetskim morima, pored brodova Kotor i “21. maj”, Bar i Budva, poštujući najveće standarde koje postavlja međunarodna zajednica.

“Nastavlja se regulisanje regulative u oblasti pomorstva koja doprinosi podizanju nivoa sigurnosti i bezbjednosti plovidbe i zaštite ljudskih života na moru”, dodao je Brajović. On je naveo podatke koji se tiču štete nastale krađom saobraćajnih znakova, brojača, trafostanica i kamenovanja vozova.

“Za kupovinu 392 znaka potrošeno je 39 hiljada, eura, dva brojača deset hiljada eura, trafostanica tunel Duga osam hiljada eura, što je 57 hiljada eura, čemu treba dodati vrijednost dvije trafostanice potpuno devastirane. Za kamenovanje vozova, 17 puta, potrošeno je 75,2 hiljade eura, a vozovi su bili van funkcije 35 voznih dana”, naveo je Brajović. Na pitanje novinara šta se dešava sa barskom Marinom, Brajović je odgovorio da su raskinuli privatizacioni ugovor zbog neizvršenih obaveza kada je u pitanju investiranje u razvoj tog dijela obale. “Rade se pripreme za raspisivanje novog tendera ili različitog viđenja razvoja Marine, pri čemu razmišljamo da i taj resurs valorizujemo na pravi način”, kazao je Brajović.

Bonus video: