CGES: KAP vratio svu nelegalno preuzetu električnu energiju

Pomoćnik direktora Nacionalnog dispečerskog centra (NDC) CGES-a, Ljubo Knežević, kazao je da sva količina energije koja je preuzeta ima određenu vrijednost
97 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2014. 13:45h

Kombinat aluminijuma (KAP) Podgorica vratio je svu električnu energiju koju je u prošloj godini nelegalno preuzimao iz Evropske interkonekcije, saopštili su predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Pomoćnik direktora Nacionalnog dispečerskog centra (NDC) CGES-a, Ljubo Knežević, kazao je da sva količina energije koja je preuzeta ima određenu vrijednost.

„Konkretno ova količina koja je bila posljedica odstupanja KAP-a je praktično regulisana u dva navrata, za ljetnju i zimsku sezonu“, rekao je Knežević na radnom sastanku sa novinarima na temu funkcionisanja prenosnog sistema u vanrednim situacijama. On je rekao da je u prvom dijelu to regulisao snabdjevač KAP-a.

„U drugom dijelu to je regulisano odredbama Zakona o budžetu za ovu godinu, u kome je praktično ta energija plaćena iz neraspodijeljene dobiti odnosno kasnije raspodijeljene dobiti CGES-a“, objasnio je Knežević.

Prema njegovim riječima, u stečajnom postupku prema KAP-u postoje određena potraživanja svih subjekata, uključujuči i Elektroprivredu (EPCG) i CGES i Operatora tržišta. „Vidjećemo kako će se taj postupak završiti. Svi znamo da tamo ne postoji neka prevelika količina novca tako da je pitanje koliko će se bilo kome platiti“, kazao je Knežević. On je rekao da je ono što je najbitnije u odnosu na potrošače električne energije u Crnoj Gori da taj trošak nije prenesen na njih i da je pozicija CGES-a u odnosu na Evropsku interkonekciju regulisana ili će biti regulisana do kraja godine.

Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), naložili su KAP-u da pod hitno pokrene proces vraćanja električne energije koju je prošle godine nelegalno trošio od 22. februara do 23. maja, jer će u suprotnom to imati posljedice po crnogorski elektroenergetski sistem. KAP je od 1. oktobra 2012. godine do 31. decembra strujom snabdijevao cetinjski Montenegrobonus, jer je EPCG zbog duga prekinula snabdijevanje. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju aluminijumskoj kompaniji.

EPCG je krajem februara prošle godine obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike. EPCG je do 22. februara isporučivala struju, a nakon toga električna energija je KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije. Šef službe upravljanja NDC, Ranko Redžić, rekao je da je nelegalno preuzimanje struje iz Evropske interkonekcije evidentirano kroz sistem i da je upravo ta evidencija na kraju dovela do toga da se preduzmu mjere i da se tome stane na kraj.

„Tu je podvučena crta. Kompletna ta energija je vraćena Evropskoj interkonekciji. Očekujemo da nešto slično ne može da se desi. Kada su ljudi iz Evropske interkonekcije saznali za to jednostavno nijesu mogli da vjeruju da se nešto tako dešava. To je nešto što je nepojmljivo“, dodao je Redžić. On je kazao da su u CGES-u preduzeli mjere i da je u međuvremenu počeo sa funkcionisanjem balansni mehanizam u Crnoj Gori. „Sada imamo balansno odgovorne subjekte, trenutno ih imamo tri. EPCG, Montenegro Bonus za KAP i CGES. Mi smo balansno odgovorni subjekti i imamo položene bankarske garancije kod operatora tržišta. Znači, u slučaju da ne ispunjavamo svoje zakonske obaveze u pogledu plaćanja preuzete energije i slično, aktivira se bankarska garancija i obeštete se ostali učesnici kroz prinudnu naplatu“, objasnio je Redžić. Direktor NDC, Branko Stojković, saopštio je da je čitav sistem spreman za zimu i da je urađen remont svih dalekovoda i trafostanica.

„Stoprocentna garancija da nijednog prekida u napajanju neće biti, to nijedan operator prenosnog sistema u svijetu ne može dati. Viša sila uvijek postoji“, naveo je Stojković. On je rekao da je CGES u velikim investicijama i da se gradi trafostanicu Lastva.

„Pojačavamio 400 kilovoltnu (kV) mrežu veoma ozbiljno. Pojačavamo 110 kV mrežu, ulazimo u projekat Luštice. To je nova trafostanica koja će značajno da obezbijedii poboljša nivo napajanja u tom primorskom dijelu Crne Gore“, rekao je Stojković. On je saopštio da je u planu izgradnja još jednog 110 kV dalekovoda za Ulcinj. „Mi smo sve naše gradove, sem Ulcinja, dvostrano napojili sa 110 kilovoltnim naponom, a mnoge druge gradove i višestrano“, naveo je Stojković.

Dalekovodi se, kako je rekao, dobro i ozbiljno održavaju. „Mislim da već tokom naredne godine, kada neke stvari odradimo, kao što je drugi transformator za trafostanicu u Mojkovcu i u Podgorici 4 kada uradimo još jedan dalekovod, tada ćemo napajanje i u Glavnom gradu svesti na minimum. Već za narednu turističku sezonu više nego sigurno da će mnogo stabilnije napajanje biti u primorskom dijelu zbog ovih radova“, kazao Stojković.

On je dodao da su krađe na dalekovodima veliki problem. Redžić je najavio da će se već na proljeće rekonstruisati tri dalekovoda koji napajaju primorje, tako da se očekuje da već tokom narednog ljeta i naredne turističke sezone snabdijevanje primorja bude stabilnije. „Dugoročno rješenje je izgradnja trafostanice Lastva i kompletno ojačavanje mreže na primorju“, rekao je Redžić.

Trafostanica Lastva treba da bude završena 2017. godine. Stojković je kazao da je to ogromna investicija.

Kada je u pitanju sjever, Stojković je naveo da svi gradovi imaju dvostrano 110 Kv napajanje, što je, kako je ocijenio, velika sigurnost. „Na tim dalekovodima dosta radimo, rekonstruišu se i poboljšava se mreža“, saopštio je Stojković.

Redžić je naveo da je Kotor jedini grad na crnogorskom primorju i skoro u čitavoj Crnoj Gori koji nije imao 110 kV napon. „Napravili smo trafostanicu, dalekovod je završen imamo par problema sa imovinskim pitanjima tako da će i napajanje Kotora će biti drastično poboljšano. Tokom naredne godine nova trafostanica u Škaljarima biće puštena što će umnogome da poboljša napajanje kompletne regije grada Kotora i okruženja“, zaključio je Redžić.

Bonus video: