IA: Javne nabavke su bez kontrole

Iz te NVO je saopšteno da razloge za to treba tražiti u ograničenim kapacitetima nadležnih institucija, manjku transparentnosti, ali i odgovornosti za učestalo kršenje Zakona o javnim nabavkama
74 pregleda 1 komentar(a)
Ugovor, Foto: Shutterstock
Ugovor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2014. 14:30h

Kontrola javnih nabavki u Crnoj Gori i dalje je ograničena i zabrinjavajuća, a ogromna izdvajanja iz budžeta za nabavke robe i usluga nedovoljno se kontroliše, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Institut Alternativa.

Iz te NVO je saopšteno da razloge za to treba tražiti u ograničenim kapacitetima nadležnih institucija, manjku transparentnosti, ali i odgovornosti za učestalo kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Procjene Ministarstva finansija, kako se dodaje, su da će učešće javnih nabavki u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) u ovoj godini iznositi blizu 15 odsto, što je gotovo dvostruko više nego u prošloj godini.

„Pored toga što se kasni s usvajanjem izmjena Zakona, sporno je što predlog izmjena ne uvodi adekvatno rješenje za kontrolu sprovođenja ugovora o javnim nabavkama, budući da Uprava za inspekcijske poslove ni u punom kapacitetu ne može da kontroliše preko pet hiljada zaključenih ugovora na godišnjem nivou. Ovaj broj ne uključuje neposredne sporazume“, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori se, kako su precizirali, ne objavljuju aneksi ugovora, iako se njima mijenjaju odredbe osnovnih ugovora, pa je, samim tim, prostor za korupciju značajan.

Takođe, nedostupni su podaci o nabavkama koje su zaključene direktnom pogodbom između naručioca i ponuđača, iako je više puta Državna revizorska institucija (DRI) ukazivala da se upotreba ove procedure zloupotrebljava. Za unaprijeđenje kontrole javnih nabavki upravo su od velikog značaja aktivnosti DRI u fazi realizacije ugovora.

„Zakonom nijesu definisani svi mogući prekršaji u postupcima javnih nabavki, pa tako na primjer naručioci ne snose odgovornost za dostavljanje netačnih i nepotpunih informacija. Još nema utvrđene krivične odgovornosti za nepravilnosti u javnim nabavkama, budući da nije donešena pravosnažna presude za korupciju u ovoj oblasti“, navode iz Instituta Alternativa.

Institut Alternativa je, uz podršku Ambasade Holandije, u cilju unaprijeđenja kontrole javnih nabavki, počeo sprovođenje projekta Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama. Projekat će trajati 12 mjeseci, dok će aktivnosti biti usmjerene ka jačanju saradnje između nedržavnih aktera u zajedničkim naporima u utvrđivanju nepravilnosti u oblasti javnih nabavki i formulisanju preporuka za unaprijeđenje.

Bonus video: