Budi odgovoran: Poslastičarnica Sonja kažnjena sa 3.800 eura

Od ukupno 246 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 74 nijesu dobile odgovor, dok je 144 u proceduri
171 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 14.12.2014. 11:34h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 246 primjedbi, na osnovu kojih je izrečena samo jedna novčana kazna, od 3.800 eura.

Inspektori su sa 3.800 eura ove sedmice kaznili poslastičarnicu Sonja u Podgorici zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su izdali ukaz o otklanjanju nepravilnosti u roku od mjesec Centru za kulturu "Nenad Rakočević" iz Mojkovca i kolašinskom Lipovu, za koje je utvrđeno da nijesu redovno isplaćivali zarade i uplaćivali doprinose. Otklanjanje nepravilnosti u roku od mjesec je traženo i od kafića u naselju Humci u Nikšiću, zbog nelegalnog obavljanja djelatnosti.

Ove sedmice nijesu mogle biti obavljene kontrole prodavnice Sve po euro u Ulcinju i ugostiteljskog objekta u Podgorici, jer nijesu radili, kao ni firme Newmont koja je u stečaju.

Inspektori su na osnovu prijave o nelegalnom obavljanju građevinskih radova donijeli rješenje o pečaćenju etaže bivše žabljačke prodavnice na Žabljaku i najavili da će ponovo obaviti kontrolu M.T. iz Nikšića prijavljenog za nelegalnu izradu građevinskog materijala.

U odgovoru na prijavu, inspektori su naveli da M. T. nije zatečen da obavlja djelatnost, ali mu je upućen poziv da se javi inspekcijskom odsjeku.

"M.T. je objasnio je da su navodi iz prijave netačni, da se lako može primijetiti da prostor oko njegove kuće nije dovršen i da nikome nije izradio i prodao pločice", navodi se u odgovoru na prijavu.

Kada je riječ o prijavi da Auto Zeta iz Podgorice ne dozvoljava zamjenu proizvoda koji je pod garancijom, potrošač je obaviješten da treba da dostavi račun i garantni list, što nije uradio.

"Ovlašćeni serviser je objasnio potrošaču da je akumulator prestao da radi usljed povećane istrošenosti, zbog čega ne podliježe garanciji. Prijava je odbijena, a stranka obaviještena da prava može ostvariti pred Arbitražnim odborom Privredne komore ili u redovnom sudskom postupku", navodi se u odgovoru na prijavu.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkog Nenatexa, cvjećare Rada, kafića u Lepoj Kati, frizerskog salona Kika i parfimerije Tanja, hercegnovskog restorana Bajker i Salona keramike MS, pekara Džona u Kotoru i Hipnous u Risnu, kao i butika u tom gradu.

Inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti ni prilikom kontrole marketa Goran iz Kumbora, prodavnica Sana i “Predović” iz Herceg Novog, kafane Piked iz Bijele, frizerskog salona M iz Nikšića, preduzeća "Rašketić" iz Bara, trafike Štampa i butika Leros iz Ulcinja.

Od ukupno 246 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 74 nijesu dobile odgovor, dok je 144 u proceduri. Primjedbe u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, nelegalan rad, neprijavljene i neosigurane radnike, neprihvatanje reklamacija za kupljene proizvode, prodaju robe s isteklim rokom i “na crno”, nepropisne deklaracije, naplatu kesa s logom i gradnju bez dozvole.

Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, nelegalan rad, neprijavljene radnike, neuplaćivanje doprinosa, nepravilno isticanje cijena, neispravne deklaracije na proizvodima, prodaju robe s isteklim rokom, naplatu kesa s logom, rad kafića do zore, nehigijenske uslove u prodavnicama i dovođene kupaca u zabludu.

Građani su se žalili i na prodaju cigareta bez akcizne markice i robe na trotoaru, nemogućnost reklamacije proizvoda, nevraćanje sitnog kusura, loše higijenske uslove u staroj zgradi Onkologije, polomljen bor na pješačkoj stazi u Zagoriču, raskopanu ulicu, smeće, otpad, ukradene poklopce od slivnika i polomljenu šahtu. Evidentirane su i žalbe na službenika koji se ne javlja na telefon za informacije na Željezničkoj stanici u Podgorici i nepravilno fakturisanje računa Elektrodistribucije.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: