Što hitnije obezbijediti direktan platni promet između Crne Gore i Srbije

Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno jačati prekograničnu saradnju kako bi se podstakao razvoj nedovoljno razvijenih regiona sjevera Crne Gore i susjednog regiona jugozapadne Srbije
65 pregleda 1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju Crne Gore i Srbije, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju Crne Gore i Srbije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2014. 16:23h

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet sa kolegama iz Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije u saradnji sa vladama i centralnim bankama dvije države pokrenuće aktivnosti kako bi se prevazišli problemi u međusobnim plaćanjima dvije države.

To je dogovoreno na zajedničkom sastanku dva odbora koji je održan uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana (MPC)

Kako se navodi na sajtu Skupštine, problemi u međusobnim plaćanjima (platni pormet) utiču na povećanje cijena roba i usluga i pad konkurentnosti.

Između dvije države ne postoji direktan platni promet, a to je problem na koji se godinama ukazuje.

Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno jačati prekograničnu saradnju kako bi se podstakao razvoj nedovoljno razvijenih regiona sjevera Crne Gore i susjednog regiona jugozapadne Srbije.

"Suštinska decentralizacija, a naročito fiskalna decentralizacija prepoznati su kao izazovi za efikasno sprovođenje politika regionalnog razvoja i u tom smislu su razmijenjena iskustva Crne Gore i Srbije", navodi se na sajtu Skupštine.

Poslanici dvije države konstatovali su da da je oblast energetike velika razvojna šansa svih zemalja regiona, a naročito Srbije i Crne Gore, u pogledu valorizacije postojećih i gradnje novih energetskih kapaciteta.

"U tom smislu je definisanje zajedničkih energetskih priorioriteta odnosno koordinirani nastup prema velikim investitirima u ovoj oblasti ključ razvoja ove oblasti” ocijenili su poslanici.

Naglašen je značaj ekonomske povezanosti dvije države i potrebe za daljom saradnjom kroz kandidovanje zajedničkih projekata, a u tom smislu je i iskazana podrška predstojećem velikom investicionom samitu u Beogradu između Kine i zemalja Jugoistočne Evrope.

Dogovoreno je da odbori sačiniti predlog ocjena i stavova koji će nakon usaglašavanjai dostavljen vladama Crne Gore i Srbije.

Bonus video: