Vlada i A2A daleko od dogovora za EPCG

"Pregovori su na nivou principa. Glavni naš uslov je da se izjasne u vezi sa gradnjom drugog bloka termoelektrane u Pljevljima i hoće li je uvrstiti u biznis plan, što tražimo"
3 komentar(a)
Vlada CG, A2A, Foto: Gov.me
Vlada CG, A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.12.2014. 07:10h

Pregovarački timovi Vlade i italijanske kompanije A2A za ugovaranje partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore nisu došli do faze u kojoj bi se moglo reći hoće li biti nastavljena saradnja za energetsku kompaniju. To je “Vijestima” saopštilo više članova crnogorskog tima za pregovore sa A2A, kojem krajem decembra ističe petogodišnji ugovor o upravljanju EPCG.

"Još nije sigurno da li će biti nastavka saradnje”, saglasno je više izvora “Vijesti”.

Ni na jučerašnjoj telefonskoj konferenciji pregovori nisu odmakli, a pokušali su da preciziraju određene uslove eventualnog nastavka saradnje.

"Pregovori su na nivou principa. Glavni naš uslov je da se izjasne u vezi sa gradnjom drugog bloka termoelektrane u Pljevljima i hoće li je uvrstiti u biznis plan, što tražimo. Razvoj EPCG i ulaganja su najvažnija za Crnu Goru i od toga zavisi dalja saradnja”, kažu u crnogorskom pregovaračkom timu. Zagovaraju i zajednički menadžment umjesto da A2A bude dominantan. Ukazuju da Italijani insistiraju na stabilnim uslovima poslovanja u smislu zakonskih pripisa i regulative, jer je cilj da ostvare profit i da nadoknade oko 430 miliona eura, sa koliko su kupili manjinski paket akcija EPCG. Razmatraju i izlaznu opciju. A2A, koji ima 41,7 odsto većinski državne EPCG, ne želi da učestvuje u finansiranju gradnje TE u Pljevljima, jer procjenjuju da sada nije vrijeme za ulaganje od 277 do 356 miliona eura, koliko je ponuđeno za taj projekat.

Partneri nisu saglasni ni o snabdijevanju strujom Kombinata aluminijuma, čiji je vlasnik Uniprom Veselina Pejovića, jer A2A ne želi da mu struju prodaje jeftinije.

Predsjednik A2A Đovani Valoti izjavio je nedavno da će novi ugovor na pet godina biti obnovljen samo ako budu uslišeni zahtjevi koje je italijanska strana postavila. On je ukazao da su postavili tri uslova: da se osigura profitabilnost investiranog kapitala, da se obezbijedi autonomija kada je u pitanju upravljanje kompanijom te da postoje garancije kada je u pitanju regulatorni okvir.

Regulatorni okvir, koji diktira i cijene struje, išao je na ruku EPCG jer je cijena za domaćinstva dostigla deset centi po kilovat-satu, a tri godine je rasla.

Italijani nisu dali analizu učinka u EPCG

Analizu učinka u EPCG, italijanski partner nije dostavio.

Iz Vlade su priznali da A2A nije ispunio ugovorene obaveze. Vicepremijer Vujica Lazović je saopštio sredinom oktobra da će od te analize zavisiti saradnja sa italijanskom kompanijom.

Iz domaćeg pregovaračkog tima kažu da imaju sopstvene analize na osnovu kojih odlučuju.

Italijani se ne mogu pohvaliti investicijama u energetsku mrežu, jer nisu poboljšali snabdijevanje potrošača. Nije ispunjen ni uslov o profitu, stepen naplate dugovanja, smanjenje gubitaka u mreži, koji koštaju potrošače.

Bonus video: