Traže od Elektroprivrede 1,65 miliona eura

Taj dug odnosi se na januar i februar ove godine, a vezano je za količinu proizvedene električne energije
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.12.2014. 07:36h

Neriješeni dužničko-povjerilački odnosi Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEGS) i Elektroprivrede se usložnjavaju, a u Privrednom sudu povećava se broj parnica.

CGES novom tužbom protiv EPCG traži 1,65 miliona eura. Taj dug odnosi se na januar i februar ove godine, a vezano je za količinu proizvedene električne energije.

CGES tužbu zasniva na odluci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), kojom je predviđeno da EPCG plaća korišćenje prenosne mreže za izvoz struje. Upravni sud je tu odluku RAE prvobitno poništio, ali je regulator novu odluku donio 8. avgusta 2014.

Ta odluka, prema tvrdnjama pravnih zastupnika CGES -a Željka Adžića i Darka Vukašinovića obuhvata sporni period u ovoj parnici.

Punomoćnik EPCG Željko Ćorić tvrdi da se radi o nezakonitim računima, s obzirom da dvije kompanije nijesu u ugovornom odnosu.

On je istakao da je CGES, u skladu sa odlukom RAE, koja je donijeta u ponovljenom postupku, bio dužan da donese nove račune.

Da je to urađeno, dodao je on, EPCG bi imala novi rok dospijeća plaćanja obaveze i u tom slučaju ne bi bilo osnova za tužbeni zahtjev.

Pripremno ročište u Privrednom sudu odgođeno je za 22. januar.

Bonus video: