Magud: Fiskalna sposobnost Kotora iznad prosjeka države

Magud je ukazao i na stopu nezaposlenosti koja je u Kotoru u odnosu na crnogorski prosjek skoro duplo manja
104 pregleda 3 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2014. 10:03h

Fiskalna sposobnost Opštine Kotor je iznad državnog prosjeka, ocijenio je direktor Direkcije za uređenje i izgradnju tog grada, Ivo Magud.

On je, povodom javnih rasprava o opštinskom budžetu za narednu godinu, precizirao da će ovogodišnji u iznosu od 18,4 miliona eura, koji je do sada ostvaren 90 odsto, vjerovatno biti u potpunosti realizovan, a možda i premašen.

Na to je, kako je naveo, uticala i nedavna prodaja zemljišta u grbaljskom selu Krimovice u visini od 4,2 miliona eura.

„Kotor nema transfera od države jer spadamo u opštine čija je prosječna fiskalna sposobnost iznad njenog prosjeka. Zbog toga ne možemo korisiti egalizacioni fond koji služi za izravnjavanje pozicija opština, već Kotor, kao i sve primorske opštine izuzev Ulcinja, izdvaja sredstva za korisnike fonda”, kazao je Magud.

Iz centralnog dijela to, kao je dodao, radi još samo Podgorica dok su sve ostale opštine u Crnoj Gori korisnici sredstava iz egalizacionog fonda.

Kotorska je i jedna od sedam opština koje su izmirile sve obaveze prema državi, zaposlenima i institucijama, pa u narednu godinu ulazi rasterećena takvih obaveza.

Magud je ukazao i na stopu nezaposlenosti koja je u Kotoru u odnosu na crnogorski prosjek skoro duplo manja.

„Stopa nezaposlenosti u Kotoru je 8,75 odsto, nezaposlenih do 25 godina po evidenciji Biroa za zapošljavanje je 103. Jedan dio evidentiranih je fiktivno nezaposlen i prima 95 eura, a istovremeno radi kod privatnika koji mu ne plaća ni poreze ni doprinose već samo neto platu, dok ovamo ostvaruje pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje i radni staž“, kazao je Magud povodom stavova na javnoj raspravi koji su se odnosili na položaj nezaposlenih.

On je najavio da će Direkcija u narednoj godini nastaviti da radi na poboljšanju javne rasvjete koja na teritoriji Opštine ima skoro četiri hiljade rasvjetnih tijela i dugačka je 110 kilometara.

Budžet Opštine Kotor za narednu godinu planiran je na iznos od 17,1 milion eura, što je oko 1,3 miliona manje od ovogodišnjeg.

Bonus video: