DVA HELIKOPTERA

Crni jastrebovi na meti VCG

Na nedavnom sastanku hrvatskog ministra odbrane Anta Kotromanića i ministarke Milice Pejanović-Đurišić razgovaralo se o mogućoj pomoći hrvatskog Ministarstva odbrane pri eventualnom sklapanju tog posla
174 pregleda 70 komentar(a)
Helikopter Crni jastreb, Foto: Wikipedia
Helikopter Crni jastreb, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.12.2014. 07:04h

Vojska Crna Gore (VCG) uskoro bi mogla da bude jača za dva polovna američka helikoptera, tipa “black hawk” (crni jastreb).

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost nabavke “crnih jastrebova”, čime bi bar djelimično bio rješen jedan od gorućih problema oružanih snaga.

Na nedavnom sastanku hrvatskog ministra odbrane Anta Kotromanića i ministarke Milice Pejanović-Đurišić razgovaralo se o mogućoj pomoći hrvatskog Ministarstva odbrane pri eventualnom sklapanju tog posla. Hrvati su poodmakli u ugovaranju kupovine 15 “crnih jastrebova” od Amerikanaca, a riječ je o letjelicama starim sedam do osam godina koje koristi Nacionalna garda Minesote, sa kojom Hrvatska u domenu odbrane sarađuje već desetak godina.

Cijena za sada nije definisana, a Amerikanci bi Hrvatskoj, uz helikoptere, ponudili svu logističku podršku, obuku pilota i tehničara i obezbijedili sigurno snabdijevanje rezervnim dijelovima. Potpuno novi “black hawk” košta oko 21 milion dolara. Podršku tom aranžmanu u gornjem domu Kongresa najavio je i američki senator Kristofer Marfi koji je nedavno boravio na mini-balkanskoj turneji tokom koje je posjetio i Podgoricu.

Ako bi se država odlučila za kupovinu, “jastrebovi” bi najvjerovatnije došli iz Nacionalne garde Mejna, koja je zvanični odbrambeni partner Crne Gore.

Prema saznanjima “Vijesti”, komandni kadar Vazduhoplovstva VCG preferirao je da se nabave novi ili noviji polovni helikopteri tipa “augusta-bell”. Helikopterska jedinica već ima jedan takav helikopter, a generalno je riječ o mnogo zastarjeliljoj letjelici skromnijih mogućnosti, u odnosu na “crnog jastreba”. Vazduhoplostvo raspolaže sa četiri do pet operativnih, zastarjelih lakih helikoptera za vezu, tipa “gazela”.

“Black hawk” najbrojniji helikopter u upotrebi u oružanim snagama SAD. Koristi se od 1979. u mnogim ulogama - od klasičnog transportnog, preko naoružanog helikoptera za podršku pješadiji, za medicinsku evakuaciju, traganje i spasavanje, elektronska dejstva, protivpodmorničku borbu.

I američki predsjednik vozi se njim

Posebno opremljena VIP verzija helikoptera u sastavu Korpusa marinaca SAD koristi se kao zvanični transportni helikopter za prevoz predsjednika SAD.

“Jastrebovi” danas lete u vazduhoplovstvima 25 država svijeta, a crnogorska javnost dva primjerka mogla je vidjeti u februaru 2012. kada su iz baze u Njemačkoj došli da pomognu u savladavanju posljedica velikog sniježnog nevremena.

Dvomotorni helikopter sa četvorokrakom elisom, dugačak je 20 metara, a prečnik glavnog rotora mu je 16 metara. Postiže maksimalnu brzinu od 294 kilometra na sat, pored posade može ukrcati 11 vojnika sa naoružanjem i opremom...